Hjem Historier fra livet ALS-rammede Jessica ble verdensmester – Konkurrentene gråt sammen med henne

ALS-rammede Jessica ble verdensmester – Konkurrentene gråt sammen med henne

Jessica Karlgren (48) fra Halden som driver hundeskolen Lydige Poter AS, ble nylig verdensmester i hundedans. Da hun vant, gråt konkurrentene sammen med henne.

– Dette er trolig mitt siste verdensmesterskap. Jeg har fått diagnosen ALS, sier Jessica Karlgren til Halden Arbeiderblad.

I mai ble hun verdensmester i Heelwork to music, som også er kjent som hundedans.

LES MER:

Da hun tok imot tittelen i arrabgørbyen Herning i Danmark, var det for andre året på rad. Men heretter blir det antagelig ikke flere deltagelser, forteller hun.

ALS er en alvorlig sykdom det per i dag ikke finnes en kur for.

– Jeg har i realiteten fått beskjed om at det er kroken på døra. Derfor må jeg nå gjøre det jeg elsker så lenge jeg kan. Det sykdommen fører med seg, kommer likevel. Jeg vet godt hva denne sykdommen er i ferd med å gjøre med kroppen min, sier hun til lokalavisa.

Beskjeden om hennes egen sykdom kom kun rundt seks år etter at hun fikk telefon om at hennes biologiske far som hun ikke har hatt mye kontakt med, var rammet av den fryktede sykdommen. Både han og Jessicas bror er døde som følge av ALS.

Dette er ALS

ALS er ifølge Helsenorge.no en sjelden nervesykdom der nerveceller i hjernen og ryggmargen svinner hen og blir borte. Dette medfører gradvis økende lammelser og muskelsvinn, og hos noen kognitive vansker.

Ved ALS rammes de motoriske nervecellene av en gradvis og vedvarende degenerasjon, det vil si at de svinner hen og blir borte. Som følge av dette opplever pasienten gradvis økende lammelser. Muskulaturen blir svakere, mer slunken, stivere og tregere. Sykdommen kan hos mange også ramme kognitive funksjoner.

Begrepet ALS står for amyotrofisk lateral sklerose. «Amyotrofi» handler om at muskulaturen blir svak og slunken, mens «lateral sklerose» handler om at nerveceller i ryggmargens sidestrenger går til grunne. 

– Man skal gjøre det man elsker mest så lenge man kan

Jessica har valgt å fortelle åpent om sykdommen.

– Jeg vil heller at folk skal føle at de kan spørre meg rett ut. At man kan ha en åpen dialog om sykdommen. At vi kan le og gråte sammen istedenfor at de tar på seg en maske, for det vil til slutt ende opp i at de distanserer seg, sier hun til Halden Arbeiderblad.

Samtidig er hun klar på en ting:

– Man skal gjøre det man elsker mest så lenge man kan. Det andre kommer etter hvert likevel. Jeg må nyte livet nå, sier verdensmesteren.

I et innlegg på Facebook skrive Jessica:

«Dessverre har jeg nå fått en direkte beskjed fra fysioterapeuten på ALS teamet på sykehuset, at jeg ikke kan trene hundene på denne måten fremover og at jeg heller ikke skal gå i skogen der det er ulendt terreng uansett om det er med krykker, da dette vil kreve alt for mye av benet mitt. 😢
Jeg har også fått beskjed om at jeg skal bruke krykkene hele tiden til vanlig og at jeg skal bruke rullestolen da jeg skal ut på lengre turer. 🤮
Dette er ikke det jeg ønsker å høre og dette er utrolig sårt! 💔💃🐕💔
Men vi skal nok klare å finne en løsning på hvordan vi kan få det til likevel!»

Var veldig gøy å få trent litt med min lille Quick i ringen i helgen. Til tross for litt ustabiliteter i posisjonene så…

Posted by Jessica Karlgren on Thursday, June 1, 2023

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com