Har du hørt om fisken fjesing? Eller rettere sagt; Trachinus draco?

Dette er en fisk som er rundt 20-30 cm og stort sett ligger nedgravd i sanden. Fisken er utbredt fra Vestafrika til Middelhavet, men dukker også opp i Norge, spesielt når det har vært varme over tid.

Fjesingen har en stor spiss på gjellelokket og pigger på ryggfinnen. Disse piggene inneholder gift som vil gi deg en intens smerte dersom du stikker deg. Det er vanlig å bli kvalm, få hodepine eller frysninger etter å ha blitt stukket.

Enorme mengder observert i Rogaland 

NRK skriver at det nå florerer av denne fisken langs strendene i Rogaland. Elisabeth Tønnesen skulle i følge NRK dykke på den populære Rægestranden på Sola da hun oppdaget hundrevis av fjesinger på bunnen.

Tønnesen forklarer til NRK at hun har dykket mye på denne stranden, men aldri sett fjesinger før.

Fjesing
Slik ser en fjesing ut. Foto: Wikipedia

Mette Ekeland, seniorrådgiver ved Giftinformasjonen forteller til NRK at de hvert eneste år får inn meldinger fra folk som har stukket seg. Hun forklarer at det stort sett er ufarlig å bli stukket av fisken, men at det medfører en intens smerte.

Hva gjør man om man blir stukket? 

I følge Mette Ekeland er varmt vann det beste man kan helle på området man har blitt stukket på. Man skal da ta så varmt vann man kan, uten å bli brannskadet.

Helsebiblioteket gir følgende «oppskrift» for hva man skal gjøre dersom man stikker seg:

Det første man må gjøre er å fjerne eventuelle pigger som står igjen i stikksåret.

  • Hell på varmt vann, 40-45oC.
  • Hold stikkstedet under varmt vann. Etterfyll med vann slik at temperaturen holder seg, stort sett gir dette umiddelbar bedring.
  • Dersom smertene kommer tilbake når du stopper med varmtvannsbehandlingen, skal du gjenoppta behandlingen med varmt vann. Vanligvis forsvinner smertene etter 30-45 minutter.
  • Dersom man ikke behandler med varmt vann, kan smertene vedvare i opp til ett døgn.
  • Stell såret som andre sår etter varmtvannsbehandlingen.

Har du observert denne fisken i år? Opplys oss i kommentarfeltet på Facebook! 

Loading…