søndag, mai 16, 2021

Hus sank i jorden: – Ingen grunn til å frykte kvikkleireskred, sier NGI

Mest lest nå

Fredag ettermiddag kom meldingen om at et hus og en garasje på Skjetten i Lillestrøm kommune hadde sunket en halv meter ned i jorden. Huset lå i et område med mye kvikkleire, 20 kilometer fra Gjerdrum.

Beboere på 26 adresser i nabolaget ble evakuert i påvente på at geologer skulle vurdere situasjonen. Romerikes Blad skriver at beboerne i tre av boenhetene ikke fikk flytte hjem igjen samme kvelden, og ble plassert på hotell natten over.


– Lørdag formiddag har geoteknikerne foretatt to boringer i terrenget på Skjetten. De evakuerte fra de tre eiendommene som er berørt vil være evakuert fram til prøveresultatene foreligger. Utover dét er det trygt å ferdes i området, skriver Lillestrøm kommune på nettsidene sine.

Ut fra de undersøkelser som er gjort fram til nå konkluderer Norges Geotekniske Institutt (NGI) med at terrengendringene på Skjetten har foregått over flere år.

Ingen grunn til å frykte skred

Geologene ser ingen ting som gir grunn til å frykte et skred forbundet med kvikkleire.

– Det er kvikkleire i området, men den ligger dypt, og endringene i overflaten henger ikke sammen med dette, opplyser kommunen.

Beboerne i eiendommene som omfattes av utglidningen vil forbli evakuerte til prøvesvarene foreligger.

Utover dette fastslår geoteknikerne at området er trygt å bo og ferdes i. Skolene som ligger i nærheten, kan åpne som vanlig på mandag.

Store deler av Romerike på gammel havbunn, og det er store leireforekomster dypt under bakken.

Skredet på Ask i Gjerdrum natt til lille nyttårsaften er langt fra det eneste skredet på Romerike. Kun de siste åtte årene dreier det seg om sju andre kvikkleireskred i dette området. I 2016 omkom tre arbeidere fra Litauen i et stort skred i nabokommunen Sørum. To av arbeiderne er fortsatt ikke funnet.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter