Hussflått (Rhipicephalus sanguineus), kalles også for den brune hundeflåtten, er en type flått man helst finner i middelhavsområdet og i Sør-Europa. Nå inntar den Norge. 

Husflåtten formerer seg i rekordfart og bærer en rekke alvorlige smittestoffer. Ifølge Veterinærinstituttet trives flåtten best innendørs og kan produsere fire generasjoner i løpet av et år.

Det vil med andre ord si at dersom du finner en av dem i huset, er det garantert flere der.

Etablerer seg i Norge 

Historisk sett har husflåtten stort sett ikke vært å finne i Norge. Men de siste årene har det blitt gjort flere og flere observasjoner av denne type flått. Det skriver NRK.

– Dette er ikke en flåttart vi vil ha i Norge, men vi oppdager nye tilfeller hvert år, sier parasittolog Inger Sofie Hamnes hos Veterinærinstituttet til NRK.

Stort sett kommer flåtten inn til landet enten gjennom importering av dyr, eller via kjæledyr som har vært med på utenlandsferie.

Veterinærinstituttet mener at mørketallene her høye og at det sannsynligvis finnes mange flere husflått i Norge enn vi er klar over. Det er nemlig ikke så lett å se forskjell på det ulike flåttartene.

husflått
Slik ser husflåtten ut. Flåtten til høyre har sugd seg full med blod. Foto: James Newman, University of Florida

1500 til 4000 egg

Inger Sofie Hamnes forteller videre til NRK at husflåtten nærmest er umulig å bli kvitt om du først har fått den i hus. I løpet av få uker kan nemlig en eneste flått legge 1500 til 4000 egg.

LES OGSÅ
Matadorens handling får dyreorganisasjoner til å rase: "Grusomt og perverst"

Det beste tipset om du finner en innendørs er å kontakte et skadedyrsfirma.

– Den formerer seg raskt. Når den ikke henger på huden så gjemmer den seg i miljøet: I møbler, sprekker, bak bilder og i rørføringer. Den kan overleve lenge, sier parasittologen til NRK.

husflått
Denne hunden har blitt hardt angrepet av husflått. Foto: Jerry Butler, University of Florida

Marit Forbord i Mattilsynet har en klar oppfordring til alle nordmenn som reiser utenlands med kjæledyrene sine.

– Alle som reiser med kjæledyrene sine må huske å flåttbehandle dem. Selv om det ikke er et krav i dag, så gjør det likevel, sier hun til NRK.