Hjem Kjendisnytt Husker du Alfred fra Emil? Forteller om møtene med Astrid Lindgren og Emil-suksessen

Husker du Alfred fra Emil? Forteller om møtene med Astrid Lindgren og Emil-suksessen

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Da jeg vokste opp var det stor stas å se alle rampestrekene Emil fra Lønneberget fant på hver lørdag på NRK. Godt husker jeg den rolige og avbalanserte Alfred som ofte var den som roet ned og snakket fornuftig med Emil.

Alfred ble spilt av den svenske skuespilleren Björn Gustafson. For svenskene er han også kjent gjennom en rekke andre roller, blant annet som Dynamit-Harry i Jönssonligan. Men for oss nordmenn er Gustafson mest kjent som den sindige, gode gårdsgutten Alfred.

Alfred, slik vi husker han fra Emil i Lønneberget. Foto: Skjermdump Youtube
Alfred, slik vi husker han fra Emil i Lønneberget. Foto: Skjermdump Youtube

For Björn Gustafson skulle rollen som Alfred gi et helt nytt liv til både han og familien.

Da han først fikk rollen som Alfred, pendlet Björn mellom hjemmet i Bromma i Stockholm og innspillingen nede i Småland i helgene. Ukedagene gikk med til teater og revyer, men med tiden begynte pendlingen å ta på både for han selv og familien.

– Hele familien flyttet ned til en gård utenfor Katthult da jeg spilte inn serien, har han tidligere fortalt til Expressen.

Ved en rekke anledninger var han så heldig å få treffe Astrid Lindgren som kom innom for å observere innspillingene av Emil fra Lønneberget.

Björn Gustafson har beskrevet Lindgren som en «morsom og glad» person.

Kjendisstatusen

Alfred ble en særdeles godt likt person både i Norge og i hjemlandet Sverige. Björn Gustafson som nå er 87-år gammel blir den dag i dag gjenkjent på gaten.

– Jeg blir fortsatt gjenkjent. Det er både godt og ondt. Noen ganger kommer folk hjem til meg og vil ha autografer. Og så får jeg et brev. Når mange mennesker kommer frem og sier «jeg kjenner deg igjen», sier jeg vanligvis: «Nei, jeg kan ikke tro det», har han uttalt til Expressen.

På spørsmål om hvorfor Emil fra Lønneberget ble en så populær serie, mener Björn at noe ligger hvordan serien er spilt inn, den vil aldri eldes.

– Emil vil aldri føle seg gammel. Filmene vil aldri eldes fordi de er spilt inn i et miljø som det gamle Sverige, sier Björn.

I videoen nedenfor kan du se mer om forfatteren bak serien, Astrid Lindgren:

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com