in

Husker du Kjartan og Knut fra Sommerhytta? Nå forteller de om utfordringene rundt å bli homofile foreldre

Kjartan og Knut

I 2019 vant Kjartan Haugen og Knut Ivar Pelerud «Sommerhytta». Siden den gang har de blitt foreldre til lille Olivia. Men det var ikke helt uten svettetokter for de to fedrene.

Paret har hele tiden vært åpen om at de har fått en amerikansk kvinne til å bære frem barnet som surrogatmor. Prosedyren er ikke tillatt i Norge, noe som gjorde at Kjartan og Knut dro til USA.


– Surrogati er ikke tillat i Norge. Vi ønsker å være åpne om det for å informere og gi kunnskap om at det er en ryddig, fin og ordentlig prosess. Forhåpentligvis kan vi hjelpe andre som kommer etter oss og ønsker å gjøre det samme, har de tidligere uttalt til TV 2.

Dramatisk fødsel

Fødselen til Olivia ble langt mer dramatisk enn hva som er godt for helsa.

– Det ble veldig alvorlig. Det ble en navlestrengprolaps og babyen måtte ut med hastekeisersnitt. Vi skulle være med på fødselen, men alt skjedde så fort at vi ikke ble varslet, fortalte de to da de en stund etter fødselen gjestet God morgen Norge.

De første dagene av Olivias liv ble preget av bekymring og redsel for om det skulle gå bra.

– Det var veldig surrealistisk. Før dette skjedde hadde vi vært inne hos surrogatmoren flere ganger og hun var i fin form. Vi visste ikke om babyen hadde hjerneskade eller om hun kom til å overleve.

Har skrevet bok

Nå har paret skrevet boken «To pappaer». I boken forteller de om erfaringene og problemstillingene rundt det å bli homofile foreldre. De håper historien kan hjelpe andre i samme situasjon.

De ønsker blant annet at surrogati skal bli lovlig i Norge.

– Jeg tenker at jo mer man får det frem, og jo mer media snakker om det, så kanskje politikerne etter hvert kan hoppe på. Kanskje om ti eller femten år, så er det lovlig med surrogati i Norge, så slipper man å dra til andre siden av verden for å gjøre det, sier Pelerud til TV 2.

I boken tar de også opp utfordringene rundt det å være homofil i Norge. For utfordringer er det.

– Det er fortsatt vanskelig å være homofil i Norge, selv om man kanskje ikke skulle tro det, spesielt på mindre steder, sier Haugen til TV 2.

Han forteller videre at det å være homofile foreldre fremdeles vekker reaksjoner.

– Man skal ikke langt ut av Oslo før det plutselig blir sett rart på at to menn eller damer bor og får barn sammen, så vi har ikke kommet helt i mål enda. Da håper vi en sånn bok kan åpne noens øyne, sier Pelerud til kanalen.

Boka har gitt dem mange positive tilbakemeldinger fra mennesker i samme situasjon.

– Vi har fått meldinger fra både besteforeldre og foreldre som har barn eller barnebarn som er homofile, og har gått gjennom surrogatiprosessen. De skriver at de skal gi boken videre til dem, for å gi de håp om at også de en dag kan bli foreldre, selv om de kanskje aldri hadde trodd det, sier Pelerud til TV 2.

Og boka, ja den har sust rett til førsteplass i Norge.

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Russisk båt

Sanksjonene trappes opp: Nå nektes russiske skip adgang til norske havner

guldvog

Nye helseråd: Fraråder skjermbruk for de yngste