lørdag, april 17, 2021

Husker du Svein fra «Petter Uteligger»? Slik går det med han nå

Mest lest nå

Petter Nyquist (38) ble en populær skikkelse i norske hjem da han bodde 52 dager på gata i Oslo.

I dokumentarserien «Petter uteligger» fikk Petter virkelig kjenne på kroppen hvordan det er å bo på gata.

Gjennom serien ble vi kjent med en rekke herlige personligheter Petter møtte på sin vei. En av personene som virkelig stjal hjertet til oss nordmenn var Svein Stang. Historien og personligheten til Svein gjorde at han ble rikskjendis over natten.


Alltid et glimt i øyet og en morsom kommentar på lur, til tross for en kropp og sjel som gjennom et langt liv har blitt herjet med av rus.

Fikk nyresvikt 

Som mange andre rusmisbrukere fikk Svein nyresvikt, noe som gjør at han har måtte tilbringe mye tid på sykehuset de siste årene. Tre ganger i uken må han få dialyse i flere timer.

– Jeg får ikke smertebehandling eller beroligende, fordi jeg har den bakgrunnen jeg har. Men det er jo bare et symptom på sykdommen min, sa Svein til TV 2 i 2018.

De siste årene har Svein vært til behandling hos i flere institusjoner. Den lengste rusfrie perioden var på 16 måneder, uten at Svein har noe uttalt mål om å bli totalt rusfri.

– Jeg kommer aldri til å bli rusfri, og har ikke noe ønske om å bli det heller. Men jeg driver ikke med sprøyter og sånn drit. Hvis jeg vil leve litt til, så kan jeg ikke holde på sånn som jeg gjorde, har Svein uttalt til TV 2.

Samtidig har Svein vært klar på at rusen har «tatt mye».

– Egentlig har den tatt fra meg alt, men samtidig går det an å beholde seg sjøl oppi det hele. Den har ikke tatt personligheten min. Og jeg prøver å ha en viss moral oppi all galskapen, har Svein fortalt til TV 2.

 

Fikk leilighet 

I et intervju med magasinet Svein selger, fortalte han ifjor at han har flyttet nærmere broren sin, til Vanse.

Som mange husker bodde Svein på hospits da Petter Nyquist ble kjent med han. Nå har Svein fått seg egen leilighet.

– Da jeg først kom hit til Vanse bodde jeg hos «broderen». Du kan ikke bo hos broren din et halvt år i slengen, vet du, da blir du sinnssyk. Så jeg søkte om å få kommunal leilighet her. Det fikk jeg etter et par måneder, forteller Svein, og forteller at han også har fått hjelpemidler i hverdagen.

– Jeg fikk også en helt ny kjør-i-butikken-bil, sånn som «gamlinga» kjører rally med på kjøpesentre. Jeg skjønner ikke at de tør, de kan jo brekke beina på folk.

svein stang
Foto: Svein Stang / Facebook

Nå får Svein også betraktelig mer hjelp enn tidligere i livet. I sin nye leilighet får han hjelp av både hjemmehjelp og vaskepersonale.

I intervjuet fremhever også Svein jobben sin.

– Nå skal jeg snart ta meg en tur til Oslo og jobbe. Da skal jeg ta med meg ti blader tilbake og selge dem her. Jeg har bare to fridager, tirsdag og torsdag. Mandag, onsdag og fredag er jeg på sykehuset og får dialyse, forklarer han.

Hvis alle kunne delt mer, ville verden vært et bedre sted.

-Svein stang

I januar kommer 

I januar kommer Petter Nyquist med den nye dokumentaren «Petter Uteligger – idretten skaper sjanser».

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter