For å gjøre de mørke dagene litt koseligere er det vanlig å pynte med julelys.
Noen pynter mer enn andre, og enkelte pynter så voldsomt at det går utover naboforholdet. Og alle kjenner vil til de som aldri ser ut til å aldri få nok av fargerike blinkende lys.
Hva er egentlig reglene man skal forholde seg til om julestemningen til naboen går over alle støvleskaft? Er det lov til å klage?
Diskusjonen om hvor tidlig man kan begynne å pynte til jul kommer hvert år. Like så viktig som hvor tidlig man kan begynne pyntingen er å være klar over hva som kan plage naboene. Derfor kan det være lurt å være oppdatert på hvilke regler som gjelder med tanke på pynting av fasade.
– Det finnes ingen lover som konkret omhandler julelys, men både borettslagsloven og eierseksjonsloven har generelle regler som sier at man ikke skal bruke boligen på en måte som er til urimelig ulempe for naboen, sier advokat i NBBL, Line C.B. Bjerkek.
Dersom julebelysningen oppleves som en urimelig ulempe har man lov til å klage til styret.
Bjerkek anbefaler å først ta en prat med den aktuelle naboen dersom man plages av lys eller støy.
– Prøv først med en vennlig oppfordring om å slukke lysene til et fast tidspunkt på kvelden, som bør være vanlig leggetid for folk flest. Om det ikke fører frem, er det styret man må kontakte og klage til, sier Bjerkek.
Sier du fra til styret, må da se på saken, og vurdere om julepynten er til unødvendig ulempe eller sjenanse for naboen.
– Selv om det kan være hyggelig med julepynt, trenger man ikke å akseptere ødelagt nattesøvn i hele desember. En løsning kan være at styret pålegger beboer å slukke lyset til et fast tidspunkt på kvelden. Å fortsette å plage naboene med sterkt og støyende julelys etter et slikt pålegg, vil være et brudd på dine plikter som seksjonseier eller andelseier, sier advokaten.