Hjem Helse Hva gjør du om du blir koronasyk på påskeferie?

Hva gjør du om du blir koronasyk på påskeferie?

I år blir mange koronasyke på påskeferie. Dette er reglene som gjelder.

Påsken nærmer seg og mange skal reise i løpet av denne uka. Koronaviruset vil likevel sette en stopper for påskeplanene til mange nordmenn enda et år.

– Mange vil trenge hjelp med avbestilling før påsken i det hele tatt har startet. Og mange vil bli syke på reise i inn- og utland i løpet av helligdagene, sier skadesjef på reise i Frende Forsikring, Petter Lassen. 

Akkurat nå er smitten på vei opp mange steder i Europa. Norske feriefavoritter som Frankrike, Italia og Hellas har hatt stigende smittetall i snitt over de siste to ukene. Det viser tall fra Verdens helseorganisasjon. 

Hva sier reiseforsikringen når smitten øker?

Vaksinedoser, et mildere virus og mange med gjennomgått sykdom gjør uansett at nordmenns reiselyst er mye sterkere enn på samme tid i fjor.

RELATERT: Skal du utenlands i påsken? Dette er de viktigste koronareglene du må huske på

Akkurat nå lurer mange på hvordan reiseforsikringen stiller seg til smitteøkningene. 

– Reiseforsikringen gjelder til alle land som ikke har reiseråd fra UD, akkurat som før pandemien. Den gjelder på samme måte om du er vaksinert eller ikke og du får selvsagt hjelp hvis du blir koronasyk på tur, sier Lassen. 

Han oppfordrer også alle reisende til å sjekke om det er restriksjoner på destinasjonen sin, og sette seg inn i hvordan smittesituasjonen er på stedet de skal feriere. 

Forventer travle dager 

Den norske reisealarmsentralen Falck Global Assistance hjelper tusenvis av nordmenn på reise årlig. De forventer også økt trafikk i påsken. 

– I tillegg til de vanlige reiseskadene forventer vi at en del blir smittet av korona før de reiser, eller mens de er på tur, sier assistansesjef Gry Monica Hellevik. 

1 av 3 spør om korona 

– Fra reisende i vinter var mellom 30 og 40 prosent av henvendelsene koronarelaterte. Enten egen sykdom eller positiv test slik at de ble forhindret fra å reise hjem som planlagt. Vi forventer at en del opplever det samme i påsken, siden det fortsatt er regler og restriksjoner for reise og korona, sier Hellevik. 

– Vi forventer å hjelpe mange med utvidet hotellopphold, ny hjemreise eller legehjelp i utlandet i påsken, sier Lassen i Frende. 

Slik skader vi oss på påskeferie 

Skadesjefen i Frende tror også at de «gode gamle» reiseskadene blir hyppige igjen i år. 

– Typiske skader for påsken er luftveisinfeksjoner, halsbetennelse og bronkitt. Bruddskader og sårskader er en annen gjenganger, sammen med mageinfeksjoner, sier Petter Lassen. 

Flyturer, temperaturforskjeller, mindre søvn og en annen bakterieflora kan påvirke helsetilstanden vår på reise. 

Dette er nordmenns feriefavoritt  

2019 var den siste normalpåsken før korona kom. Statistikken til Falck Global Assistance viser tydelig hvor de fikk flest saker fra. 

– Det er ikke overraskende at det er påskefavoritten Spania og hjemlandet vårt som troner øverst, sier Gry Monica Hellevik. 

  1. Spania – 22 prosent  
  2. Norge – 13 prosent 
  3. USA – 9 prosent 
  4. Tyrkia – 7 prosent 
  5. Frankrike – 5 prosent 
  6. Thailand – 4 prosent 
  7. Storbritannia – 3 prosent 
  8. Sri Lanka – 3 prosent 
  9. Italia – 2 prosent 
  10. Tyskland – 2 prosent  

Tilbake til normalen 

Skadesjefen i Frende forteller at 2020 ble tidenes skadeår på reise. Reisevirksomheten var lav, men mengden avbestillinger var ekstrem. 

– I 2021 tok reiseskadene seg opp igjen, men lå fortsatt litt under normalen. Påsken er den første store ferien hvor ting nærmer seg det vi så før pandemien, sier Lassen i Frende. 

– Etter to år med strenge og inngripende reiseråd er det godt å kjenne på friheten til å gjøre mer som vi vil igjen. Jeg håper folk følger generelle råd som det er lurt å følge uansett, men ellers storkoser seg. Enten de skal på hytta, til utlandet, besøke storbyer eller blir hjemme, sier Petter Lassen. 

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com