Hva vil du si til en som har blitt alvorlig syk? Fire av ti synes det er vanskelig å håndtere noen de kjenner gjennom jobb eller sosiale sammenhenger har fått beskjed om at de har en alvorlig sykdom.
Av de som rammes av en alvorlig sykdom, føler også fire av ti at de har mindre kontakt med omgivelsene. Dette kommer frem i en ny undersøkelse gjort av Demoskop på vegne av den svenske kreftforeningen, Cancerfonden.
Mange er usikre på hvordan de skal støtte
I undersøkelsen er det tydelig at mange er usikre på hvordan de skal støtte og hjelpe, uten å skade eller være til sjenanse. Seks av ti respondenter er usikre på hva de skal si og redd for å si feil ting som gjør vondt. Det tallet er enda høyere blant de under 30 år, hvor syv av ti er usikre på hva de skal si. En tredje mener at det er lettere å vise sin støtte i sosiale medier.
Forskjellen er også stor mellom intensjon og virkelighet. Mange ønsker å være støttende og tror i stor grad at de er det. Men ifølge denne undersøkelsen opplever nesten halvparten av de som er berørt en avstand fra omgivelsene. Det som etterspørres mest er generelle råd og tips for god behandling.
— Å reagere, støtte med ord og handlinger, og virkelig være der er noe mange kan bli bedre på. Midt i krisen ønsker ofte lidende at hverdagen skal fortsette så mye som mulig, så fortsett å ha det forholdet du hadde før sykdomsmeldingen og ikke bare snakk med hverandre om sykdommen, sier Cancerfondens sykepleier Helena Torsler Andersson i en pressemelding fra Cancerfonden.
Hennes råd om du ikke helt vet hva du skal si, er å si det og spør om den syke vil snakke om det.
– Et viktig tips er også å unngå å si «ikke bekymre deg», «kjempe» eller «det ordner seg», spesielt når du vet at det ikke går bra, det egner seg ikke når det gjelder alvorlige sykdommer, sier Andersson.
Kreftsykdom kan føles ensomt
Å gå gjennom en kreftsykdom kan føles ensom. De pårørende har en viktig rolle. Behovet for kunnskap om hvordan man best kan behandle en som er rammet er både stort og betyr mye for den enkelte. Torsler Andersson påpeker at bare det å være der kan være stor hjelp. Men det er også mer man kan gjøre, hvis den som er syk ønsker det.
— Respektfull åpenhet er like viktig på jobben som i familien når noen får kreft. Vis at du bryr deg om den som ble syk og vil vite hvordan personen har det. Ikke la tanker om å gjøre feil skremme deg. Ta kontakt med din sykemeldte kollega. Send en SMS og hør om og eventuelt når den som er syk kan snakke eller få besøk, sier Helena Torsler Andersson.
Dette er rådene fra de som jobber på hjelpetelefonen Kreftlinjen:
Ikke glem at den som rammes ofte ønsker at hverdagen skal fortsette så mye som mulig. Fortsett å ha det forholdet du hadde før og ikke bare snakk med hverandre om sykdommen.
Unngå å skrive/si kommentarer som «kjemp» eller «det kommer til å gå bra», spesielt når du vet at det ikke blir bra.
Send gjerne en SMS og sjekk om og eventuelt når den syke er i stand til å snakke eller få besøk.
Si at du er der for den som er syk, og at du håper at det blir så bra som mulig, til tross for det som har skjedd. Og bli der som støtte – selv om det kan føles skummelt.
Hvis du ikke vet hva du skal si, si det og spør om den berørte vil snakke om det.
Praktisk hjelp som matbokser, hjelp med papirarbeid eller annen avlastning blir ofte satt svært stor pris på.
Kilde: Cancerfonden