in ,

Hva sier fargen på eggeplommen om kvaliteten?

Du har sikkert lagt merke til det – noen ganger er eggeplommen lys gul, andre ganger er den mørkere. Har det noe å si? 

Plommene blir gule om høna spiser mye gress eller fôr med mye mais. Klikk.no forteller at siden disse ingrediensene ikke brukes så mye i Norge, tilsettes fôret faktisk tagetesblomst- og paprikapulver for å få fin, gul farge. I andre land er det mer vanlig å bruke kjemisk fremstilte fargestoffer 

– En veldig gul plomme betyr ofte at egget inneholder mer vitamin A og lutein/zeaxantin, som er kraftige antioksidanter som også virker foryngende. I Norge får vi sjelden egg med veldig bleke plommer, men for eksempel på danskebåten har jeg sett at de hardkokte eggene er omtrent hvite i plommen, sier Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog cand. scient. i Bama.


Arsky sier også at det er fullt mulig å påvirke fargen på plommen ved å fôre med mais, for eksempel.

– Det øker innholdet av lutein/zeaxantin. Om det dermed blir mer omega-3 er ikke sagt. En tid fantes det jo egg som var fra fiskefôrede høner, med mye omega-3. Og med et snev av fiskesmak, sier hun.

Dyrevernalliansen anbefaler folk å velge økologiske egg – fordi disse innebærer best dyrevelferd, ifølge dem selv.

– En svensk studie fra Livsmedelsverket har påvist at økologiske egg kan ha høyere innhold av E-vitamin, sink, folat og retinol, sier fagleder og sivilagronom i Dyrevernalliansen, Marianne Kulø.

Men plommene i de økonlogiske eggene er ikke gulere. 

– Det finnes en rekke eggmerker i norske supermarkeder der det spesielt er satset på gulere plomme – uten at hønene er økologiske. For eksempel Sunnmøreegg, der det er tilsatt tagetes- og paprikapulver i hønsefôret, sier Kulø.

Egg holder seg ofte friskere lenger enn best før-datoen. Hvis du er usikker, finnes det et superenkelt triks for å se om egget er friskt eller ikke (Se video):

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

spiser sjokolade

Les dette om du vil ha en unnskyldning for å kose deg med litt sjokolade

Prins Harry og Meghan

Dronning Elizabeth skal ha gitt Meghan en oppstrammer da hun kjeftet på catering-personalet