Det var seks turledere i skøytegruppa til DNT Vansjø som fant den døde hvalen.
– Vi har tidligere sett både niser og små seler på skøyteturene våre, men aldri har noen av oss truffet på en sånn før, sier leder i DNT Vansjø turskøytegruppe, Øyvind Strandman, til Moss Avis.
Sammen med fem turkamerater kom de over kadaveret av en rundt 10 meters lang hval i Mossesundet, som lå med mesteparten av kroppen oppå isen.
Selv om det er is på fjorden, så er det risikabelt å ta seg ut til hvalen, så skøytegruppa til DNT anbefaler ikke folk å ta turen ut for å se hvalen, med mindre man har mye erfaring med is.
Marinbiolog Fredrik Myhre i Verdens naturforbund kan fortelle avisa at det dreier seg om en død knølhval. Dette er ikke en vanlig art i Oslofjorden. Normalt sett hører arten til i farvann lenger nord.
Hva hvalen har dødd av er usikkert.
– Alle levende ting skal dø en gang, og vi får i det minste håpe at hvalen ikke døde på grunn av noe vi mennesker har gjort, sier Myhre til Moss Avis.
Den døde hvalen er også omtalt på Facebooksidene til DNT Vansjø Turskøytegruppe. Her er det også delt bilder av hvalen. «Se opp for HVAL i Mossesundet Over 10 m lang… Forøvrig er isen svært myk og krevende….», skriver turgruppa i innlegget som er delt på sosiale medier.
Også VG har fått med seg nyheten, og har snakket med skøyteturgruppa.
– Først trodde vi at vi så et svaberg som sto opp av isen og at det hvite var fugleskitt. Men da vi kom nærmere så vi at det var en hval. Rundt åtte meter av den ligger oppe på isen, sier Øyvind Strandman til VG.
Han forteller videre at hvalen trolig har ligget der en tid, for det luktet «pyton, død og fordervelse».