søndag, februar 28, 2021

Hvilken Covid-vaksine er best?

Mest lest nå

Norge vaksinerer nå med to ulike vaksiner. En er fra Moderna og den andre er fra Pfizer.

Når det er ulike produkter lurer man gjerne på hvilket som er best. I så måte skiller ikke koronavaksiner seg fra andre produkter – man vil gjerne vite hva man bør velge.

– Disse vaksinene er forbausende like. Det er ikke noe grunnlag for å velge den ene eller den andre, sier medisinsk fagdirektør i FHI Steinar Madsen til VG.


Les også: Reduserer leveransene av korona-vaksiner til Norge

Både Pfizer og Moderna er bygget ved hjelp av RNA-teknologi. De bivirkninger du kan få, er veldig like, men:

– Det ser ut som Moderna-vaksinene kan ha hatt litt flere av disse bivirkningene, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG.

Les også: NYE KORONA-REGLER: Erna slipper litt opp for barn og unge – viderefører skjenkestopp

koronavaksine

Han legger til at litt flere av de som er blitt vaksinert med Moderna-vaksinene får de vanlige bivirkningene man også får av Pfizer-vaksinen, som hodepine, muskel- og leddsmerter, feber og frysninger, sier han og understreker:

– Disse reaksjonene er forbigående og sånn sett ufarlige, men kan være ubehagelige. Alle som blir vaksinert bør være forberedt på at de kan få litt ubehag av denne vaksinen, men at det vil gå over etter noen få dager, sier Madsen.Les også: Hotellarving Emilie Stordalen om koronasjokket: – Mange i min generasjon har bare opplevd oppgangstid

Madsen er klar på at man trygt kan ta den vaksinen man blir tilbudt, og at det ikke er noen grunn til heller å ønske seg den andre vaksinen.

Når Det europeiske legemiddelkontoret møtes 29. januar vil de ta stilling til om de skal anbefale en tredje vaksine, nemlig Oxford / AstraZeneca-vaksinen.

Les også: Britiske helsemyndigheter advarer mot alvorlige vaksinehendelser

Vi har tidligere omtalt at godt over halvparten av de som tar vaksinen får bivirkninger. Forskerne har tidligere uttalt at det er positivt, og viser at vaksinene virker.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter