Hjem Helse Hvis du legger merke til dette mens du pusser tennene, kan det være et tegn på demens

Hvis du legger merke til dette mens du pusser tennene, kan det være et tegn på demens

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Sykdommer som demens er skremmende, både for de som lider av dem og for deres nærmeste. Å kjenne til tidlige tegn på demens kan imidlertid hjelpe alle med å føle seg bedre forberedt på de utfordringene som kommer.

I boken, «How to Prevent Dementia», utgitt 17. oktober 2023, deler Dr. Richard Restak noen av de tidlige varslene om sykdommen. Han beskriver fire hovedtegn, kjent som de «Fire A-ene», som kan vise seg i daglige gjøremål som for eksempel tannpuss.

De fire tidlige tegnene på demens

Amnesi

Amnesi, eller hukommelsestap, er et av de mest kjente tegnene på demens. Selv om det er vanlig å bli litt glemsk med alderen, bør man være på vakt hvis man ofte glemmer ting som adresse, navn eller familiemedlemmer.

Afasi

demens
Mange med demens opplever «de 4 A`ene». Foto: Canva

Afasi refererer til problemer med kommunikasjon og forståelse. Dette kan gjøre det vanskelig å lese, skrive eller snakke. Det kan vise seg som å glemme ord eller misforstå hvordan ord skal brukes.

Agnosi

Agnosi påvirker sansene og gjør det vanskelig å gjenkjenne kjente personer eller steder. Dette kan inkludere syn, hørsel, lukt, berøring eller smak.

Apraksi

Apraksi påvirker evnen til å utføre hverdagslige oppgaver. En person med apraksi kan for eksempel slite med å bruke tannbørsten korrekt, selv om de gjenkjenner den.

Tilstanden påvirker muskelstyrke og funksjon. Dr. Restak forklarer i boksen sin at en person som lider av apraksi ofte ikke klarer å «binde alle handlingene sammen» eller gjøre dem i riktig rekkefølge.

– En person med apraksi kan være i stand til å gjenkjenne og til og med navngi en tannbørste og tannkrem, men kan være ute av stand til å utføre handlingen med å presse tannkremen på tannbørsten, skriver han.

demens
Mange rammes av demens. Foto: Canva

– Alle muskelkomponentene er til stede, men kan ikke koordineres.

For de i senere stadier kan de også slite med å bade eller kle på seg.

– Mange, om ikke alle, uttrykk for Alzheimers kan forklares med referanse til de fire A-ene, uttalte Restak i How to Prevent Dementia.

Demens vs. Alzheimers

I boken forklarer Dr. Restak også forskjellen mellom demens og Alzheimers. Demens er en generell medisinsk betegnelse for symptomer som påvirker hjernens funksjon, ofte som følge av alder, sykdom eller traumer. Alzheimers er en spesifikk sykdom som ofte fører til demens og er mer vanlig blant eldre.

Hvis du eller noen du kjenner viser tegn på demens, er det viktig å snakke med en medisinsk fagperson så snart som mulig. Dette kan være en følelsesladet og skremmende samtale, men det er noen ting du kan gjøre for å gjøre det lettere.

  1. Jan Runar Eliassen
  2. gammel

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com