fredag, september 25, 2020

Hvithaien nærmer seg Norden. Ekspert: – Det er sannsynlig at den er her

Mest lest nå

– Vi har det som skal til for at den trives her.

Få ting skremmer oss så mye som hvithaien gjør. Kanskje er det de beryktede haisommer-filmene fra 70-tallet som har gitt de fleste oss en frykt for hvithaien.

Nå kan det vise seg at hvithaien nærmer seg Norden. Eller kanskje den er her allerede?


– Det er ingen som har observert en ennå, men det er sannsynlig at den er her, for vi har det som skal til for at den trives her, sier Lars Skou Olsen, teknisk sjef ved Den Blå Planet i København til danske TV2.

God temperatur og mat

Så langt er det ingen som har observert hvithai i Norge, men alt ligger egentlig til rette for at hvithaien skal kunne trives i norske farvann.

– Alt ligger til rette for at den kan komme. Vi har mye god mat her, og gode nok temperaturer for hvithaien. Den atlantiske blåfinnede tunfisken er tilbake i norske farvann og den står langt opp på listen over favorittmiddager til hvithaien, sier Fredrik Myhre i organisasjonen Hjelp Havets Haier til Dagbladet.

Hvithaien kan nærme seg Norden. Foto: Canva

Ikke spesielt farlig

Men selv om hvithaien skulle finne veien til Norge er det egentlig ingen grunn til panikk. Selv om det er den haien som tar livet av flest mennesker, er hvithaien langt i fra så farlig for mennesker som ryktet skulle tilsi.

De gangene hvithai angriper mennesker er det stort sett fordi haien har tatt feil av oss og en sel.

– Naturen kjenner ikke menneskeskapte grenser. Hvithaien flytter også på seg. Men det er viktig å presisere at hvithaien ikke har mennesker på menyen. Og det eneste virkelig farlige med hvithaier, er hvor utrydningstruet den er og i hvilket tempo den er i ferd med å forsvinne fra havet på grunn av overfiske, sier Myhre til Dagbladet.

Ifølge organisasjonen The International Shark Attack File tok hvithaien livet av 77 mennesker mellom 1876 – 2016. Sjansene for å bli drept av en hvithaien er med andre ord forsvinnende små..

LES OGSÅ: Fiskerne trodde det var en tung fisk – så fikk de øye på beistet

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter