Forsiden Nyheter Hvor mange flyktninger skal Norge ta i mot fra Syria?

Hvor mange flyktninger skal Norge ta i mot fra Syria?

En av de store diskusjonene den siste måneden her til lands har vært hvor mange flyktninger Norge skal ta i mot fra Syria.

Norge bør åpne for å ta i mot til sammen 10.000 syriske flyktninger – 5000 i år og 5000 neste år, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre til kraftig applaus fra landsmøtesalen i Folkets hus i Oslo.

Reklame

Jeg har lest rundt på forskjellige diskusjonsforum på nettet og sett hva folk mener om dette temaet. Her gjengis en del av den for og mot argumentasjonen som er der ute. Offentlige personer navngis, anonyme debattanter forblir, ja nettopp anonyme.

Argumenter og meninger for:

– Sverige har tatt imot 60.000, så her har vi en jobb å gjøre, sier AUF-leder Mani Hussaini til VG.

– Å hjelpe folk der de er faller på sin egen urimelighet når «der de er» er rammet av borgerkrig. Vi kan ikke gi dem fred og trygghet der de bor nå.

– Barnefamilier fra midtøsten har godt rykte på seg, i motsetning til enslige unge menn.

– Syriske barnefamilier er ikke den største terrortrusselen. Tvert imot de er på flukt nettop fra IS og andre terrorgrupper.

– Hjelpe dem der de er? Skal man sende flere hundre, hvis ikke tusen unge mennesker til et annet land for å krige og muligens bli lemlestet/skadd/traumatisert/drept? Dette hadde kostet samfunnet langt mer målt i penger for ikke å snakke om personlige tragedier – bare fordi man ikke skal hjelpe disse menneskene her i vårt land.

– Det er flott at Norge vil følge etter Sverige. Personlig syns jeg alle som er i en vanskelig situasjoner bør få asyl i Norge. 10000 flyktninger fra Syria er ett flott tiltak.

– 10 000 flyktninger fra Syria er har vi nesten plikt til å ta i mot, men det må være flyktninger. Dessverre følger det noen som har uærlige hensikter.

– På samme måte som vi ga kollektiv beskyttelse til bosniere under krigen på tidlig 1990-tallet, må vi nå gjøre det samme og hjelpe flere syrere på desperat flukt. Vi bør ha fokus på skadde og særlig utsatte grupper, sier de Grønnes nasjonale talspeson Hilde Opoku.

Argumenter og meninger mot:

– Man må heller bruke resursene til å hjelpe i nærområdene til disse flyktningene. Da hjelper man mange flere mennesker til å få et greit liv, fremfor å skape et tilnærmet perfekt liv for de 10.000 som kommer her.

– Ved å ta i mot så mange flyktninger så må man ser på alle kostnadene dette medfører. Foruten direkte kostnader knyttet til å ta imot flyktninger, har man indirekte kostnader knyttet til kriminalitet, helsevesen, arbeidsledighet, større forskjeller,virkninger på boligmarkedet og andre uønskede effekter. Ressursene som brukes på å ta imot flyktninger ville gjort mer nytte hvis man brukte dem på å hjelpe folk der de er.

LES OGSÅ
Etter 20 år fikk Arne (91) endelig tatt en dukkert i havet igjen. Hjemmetjenesten sørget for at drømmen gikk i oppfyllelse

– Man må jo ikke glemme familiegjenforening som disse 10.000 menneskene vil søke om, dette vil bli en ekstra belastning da 10 000 fort kan økes til 15 000.

– 2000 eller 1000 ville være nok. Vi har samtidig 109 asylmottak i Norge. Hvor skal alle disse bo, hvor de skal få pengene fra og hvor skal de plasseres? Av de som allerede er her så har vi lange køer og sliter med å plassere dem i kommuner. Hvorfor skal vi da øke problemet ved å ta inn 10 000 nye?

– Vi vet jo at innvandrere utfører mer kriminalitet enn den vanlige nordmann, samt øker terrortrusselen, samt at det øker sosiale konflikter (f.eks. muhammed-karikatur-saken).

– Å ta inn flyktninger kan være lammende for arbeidet med å finne en løsning. Med 10000 flyktninger kan for eksempel AP si at «vi tok inn mange flyktninger, så vi har gjort vårt for Syria» og bruke det som et påskudd for å ikke anstrenge seg noe for å løse konflikten.

–  For meg framstår dette mer og mer som Støres behov for å få en politisk seier. Det er en komplett avsporing. Vi skal ikke drive på den måten. Det vi skal gjøre, er det som er rett, og da skal vi bruke pengene på en måte så vi hjelper flest mulig, sier Siv Jensen til Dagbladet.

– Dette forslaget kommer til å koste mangfoldige millioner (om ikke milliarder) av kroner. Merkelig at dem ikke kan finne plass for slike pengesummer til for eksempel utdannelse, eldreomsorg, helsevesen, eller sykehus når dette er nødvendig.

– At vi deler ut 10 000 vinnerlodd til disse flyktningene betyr etter min mening ikke nødvendigvis at vi hjelper til med å løse noe som helst. Vi hjelper kun en liten brøkdel, og regningen for denne lille forskjellen må samfunnet ta.

– Det må være politisk korrekt å spørre, hvor skal disse partiene dekke inn utgiftene? 10 milliarder innen 5 år og 40-50 milliarder på lengre sikt. Hva skal prioriteres ned? Skal dette dekkes inn gjennom økte skatter/avgifter? (Per Sandberg)

Hva mener du om denne saken? Bruk kommentarfeltet og si din mening!

SE OGSÅ:

Mest lest nå

Etter Anne Grete Preus bortgang : Ingrid Bjørnov med rørende minneord

I går kom den sørgelige nyheten om at Anne Grete Preus er død. I dag fylles sosiale medier av minneord og kondolanser.  Anne Grete Preus...

Sykepleieren løp ut av rommet da hun så hva som var i pasientens øre

Susie Torres fra Kansas City trodde hun hadde vann i øret, og tok seg en tur til legen. Da sykepleieren sjekket øret hennes, løp...

Hun er 83 år gammel, og hun er kroppsbygger. Se de utrolige bildene

Ernestine Shepherd var ikke spesielt opptatt av noen form for trening som ung. Ikke før hun ble 56 år. Etter det, tok det plutselig...

Ulrikke Falch fikk voldsomt angstanfall – endte på legevakta

Skuespiller Ulrikke Falch (23) har jobbet med en ny tv-serie kalt "F-ordet". Serien har blitt utsatt flere ganger på ubestemt tid. Nå forteller Ulrikke...

Alex Rosén sjokkerer Märtha Louise i radioprogram

Da prinsessen vår nylig var gjest i "Alex Rosén Show" på Radio Rock, mistet hun både munn og mæle av Alex ville AG3-historie. Det mange...

Populært på Sosialnytt nå

Historier fra livet

MER POPULÆRT