fredag, oktober 2, 2020

Hvor mange timer kan hunden være alene hjemme?

Mest lest nå

Mange hundeeiere er også i 100% arbeid. De færreste arbeidsplasser tillater at en tar vofsen med på jobben. Så hva gjør man med den firbente bestevennen?

Eier av Hundepasserne Fornebu, Line Dahlgren, har uttalt seg til KK om temaet.

Hun vektlegger at det kommer an på hunderase og hver enkelt hund. Dersom hunden har et normalt til høyt aktivitetsnivå, er det viktig at den har mulighet til å bevege seg fritt mens eieren er på arbeid, og at den har tilgang på vann og eventuelt mat.


Dahlgren sier også at det kreves riktig tilvenning over en tilstrekkelig periode.

Som eier av en hundebarnehage har hun også erfaring med de hundene som ikke takler å bli overlatt til sitt eget selskap en hel arbeidsdag. Noen hunder utvikler separasjonsangst, som krever tiltak.

Unaturlig for en hund å bli innestengt alene

Seniorrådgiver og veterinær ved Mattilsynets hovedkontor, Heidi Bugge, sier seg enig i at spørsmålet om hvorvidt det er ok å la en hund være alene hjemme en hel arbeidsdag, beror på nettopp hunden. Hun tilføyer at hundeeiere må ta innover seg at det er helt unaturlig for en hund, som er et flokkdyr, å bli innestengt alene. Den vil helst være sammen med eieren.

Det å lære en hund opp til å slappe av i eget selskap krever en stor innsats fra hundeeieren. Bugge mener at det må skje gradvis, og at det først er aktuelt å gå fra en hund når den har lært seg å slappe av, innelåst i sitt eget selskap.

LES OGSÅ: Her kan du bli fengslet for å forlate hunden i kulden

Bugge tror ikke at Norge vil få en tilsvarende lov som Sverige har, hvor det er forbudt å la hunden være alene hjemme i mer enn seks timer. Hun har heller troen på opplysningsarbeid og holdningsskapende arbeid.

Start tilvenningen når hunden er valp

Dahlgren og Bugge er enige i at det er viktig å starte en gradvis tilvenning fra hunden er liten. Den første måneden skal hunden være sammen med eieren og knytte bånd. Deretter kan en begynne i det små, med fem minutters økter, for så å øke rolig opp. Hunden kan gjerne belønnes med rikelig kos og godsaker når den har vært for seg selv.

Valpekurs har alenetid som et tema, og kan være et godt tips for uerfarne hundeeiere. Bugge legget til at selv om en venner valpen til å være alene, så må valper må luftes oftere enn voksne hunder, og bør ikke være alene mer en et par timer.

Unngå bruk av bur

Bugge mener ikke at et bur er et egnet alternativ til en hund som skal være alene en arbeidsdag. Hunden må ha anledning til å bevege seg fritt. Bur er beregnet til bruk under transport og lignende.

Husk at hunden må ha mulighet til å bevege seg. Foto: Canva

Dahlgren stiller seg bak Bugge, og legger til at det burde vært straffbart å ha en hund i bur en hel arbeidsdag.

Så, selv om du er i arbeid kan du med god samvittighet ha en hund. Men sørg for å velge en hunderase som har et lynne og et aktivitetsnivå som passer din hverdag, og la hunden bevege seg fritt all den tid du er borte!

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter