torsdag, februar 25, 2021

Hvor mye mer smitter den britiske mutasjonen? Nye tall fra Danmark overrasker positivt

Mest lest nå

Nå tyder nye tall fra Danmark på at den britiske virusvarianten, som har stengt ned store deler av Norge, vokser mindre enn tidligere anslått.

Frykten for at B 1.1.7 , den britiske coronavarianten, er langt mer smittsom, er årsaken til at befolkningen i mange land i Europa lever med portforbud og svært strenge smittetiltak.

Det kanskje viktigste spørsmålet i forhold til korona nå er hvor mye mer smittsom den britiske virusmutasjonen egentlig er.


RELATERT: Dette er symptomene på det muterte viruset

– Forventningen før nyttår var at B 1.1.7 ville fordoble seg uke for uke, sier professor Eskild Peteren ved Institutt for klinisk Medicin ved Universitetet i Århus ifølge Aftenposten til Politiken.

Nå viser imidlertid en fersk rapport fra Seruminstituttet i Danmark, som er Danmarks svar på FHI, at det britiske viruset har et reproduksjonstall på 0,99. Det vil si at 100 personer smitter 99 nye.

Tallene fra Danmark er klart lavere enn anslag forskere og myndigheter har operert med tidligere. Virusmutasjonen har vokst saktere i blant annet Danmark de siste to ukene enn tidligere antatt.

RELATERT: Rekordsmitte – Nakstad frykter vanskelig periode inn mot påsken

I januar anslo danske helsemyndigheter at den britiske virusvarianten ville være dominerende i midten av februar. I uke fem utgjorde mutasjonen 27,1 prosent av de 623 prøvene som ble sekvensert.Mutasjonen vokser mindre enn antatt. Foto: Canva

Fra før har britiske eksperter advart om at mutasjonen som først ble påvist i England i september, kan være langt mer smittsom enn andre koronavarianter.

RELATERT: Coronaviruset stakk kjepper i hjulene for bryllupet – Men se hvordan paret løste det

– Det ser nå også ut til at det er noen bevis for at den nye varianten kan være forbundet med en høyere grad av dødelighet, har britenes statsminister Boris Johnson tidligere uttalt.

Den dårlige nyheten er at det blir stadig mer sikkert at den britiske virusvarianten på et eller annet tidspunkt vil dominere, inntil det kommer en ny variant. B 1.1.7 har spredt seg til 75 land. Siste nytt er at den har fått fotfeste i USA, særlig i Florida

Irland hadde for noen uker siden Europas høyeste smittenivå. Den britiske mutanten utgjør 75% av tilfellene. Men nå er Irland likevel et av landene i Europa hvor smitten faller mest.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter