Mest mulig, mener danske Katrine Birk. 30 åringen er mor og bonusmor til fire barn.
Birk har nylig skrevet en artikkel i danske Vores Børn, hvor hun argumenterer for at barna skal få lov til å bestemme mest mulig. I Birk sin familie vektlegges det at barna selv skal få anledning til å kjenne etter og ta egne valg.
Hun mener det er lett for at foreldre krenker barna sine i hverdagen, ved å bestemme når de skal tisse, om de skal ha boblejakke på, eller hvorvidt temperaturen tilsier at de kan gå barbent i gresset. På den måten lærer barna å adlyde, men ikke å selv kjenne etter og ta bevisste valg.
Hos Birk får barna erfare hvordan det er å brenne seg på et stearinlys, om de kan gå med joggesko i sneen, når det er på tide å finne frem boblejakken og andre saker som krever at en kjenner etter på kroppens signaler.
– Barna skal gjøre deres egne erfaringer. Vi viser dem at vi har tillit til at de lærer mange ting selv, sier Birk til dansk TV 2. Men om de ønsker is til frokost, er det ikke et alternativ.
Mange meninger
Birk tror på at det er foreldres ansvar å ta styringen og sette nødvendige rammer for barna, for eksempel å sørge for næringsrik mat. Men tidspunktet for når maten serves får barna være med på å bestemme. Hun avbryter ikke en engasjert lekestund for å få fire barn til å sitte pent rundt bordet. Ikke alle dansker er enige med Katrine Birk i hvor langt barnas selvbestemmelse skal gå. På danske Go aften Live sin facebook side stemmer 4600 av 5000 at barna skal tvinges til å sitte ved middagsbordet.
Parterapeut og trebarnsfar, Frej Prahl, er blant dem som mener at barna har godt av å sitte ved middagsbordet sammen med resten av familien. For å venne sine barn til at familien samlet seg rundt måltidet, brukte han en stoppeklokke som han stilte på femten minutter for å gi barna et forhold til hvor lang tid de hadde på seg til å avslutte leken før de var forventet ved middagsbordet.
Debatten om hvorvidt foreldre er for strenge eller for slappe er ikke ny. Om frie tøyler eller stoppeklokke er riktig fremgangsmåte er ikke mulig å fastslå.
Ifølge Anja Marschall, lektor og doktor ved Københavns Professionshøjskole, er trikset å finne en balanse mellom grenser og frihet. Dersom en lek er ekstra viktig for barna å få avslutte innen de setter seg til bords, kan man tillate det. En må vurdere hvilke prinsipper som er viktige og hvilke kamper man skal ta. Hun legger til at alder er en viktig komponent.
– Man spør ikke et barn på liten avdeling når det ønsker å bli hentet i barnehagen eller hvor det vil reise på sommerferie.
Marschall vektlegger at det er viktig at barn føler seg hørt og sett, men også at de kan gi plass til andre.
Hva mener du? Hvor mye bør egentlig barn få bestemme? Bruk kommentarfeltet vårt på Facebook for å si din mening!