Hjem Dyr Hvor smart er hunden din? Sjekk listen over de 10 mest intelligente hunderasene
Dyr

Hvor smart er hunden din? Sjekk listen over de 10 mest intelligente hunderasene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Når du vurderer å gå til anskaffelse av en hund til familien, tenker du sannsynligvis på faktorer som størrelse, rase og lydighet. Hvis intelligens er din høyeste prioritet, bør du velge en rase som er kjent for å være nettopp smart.

Selv om eiere kan utvikle hundens intelligens, finnes det medfødte egenskaper. Generelt er arbeidshunder og gjeterhunder de smarteste basert på deres aktive sinn, sterke arbeidsmoral og ønske om å knytte bånd med mennesker. Imidlertid advarer eksperter som Dawn Kovell fra Marin Humane Society om at disse rasene ikke alltid er de letteste å leve med og kanskje ikke er de beste familiehundene.

Og selvfølgelig finnes det en stor variasjon av forskjellige blandingshunder. Disse er vanskeligere å rangere siden man aldri helt vet hvilke rase som er den dominerende i blandingen.

En av de største fordelene med blandingshunder er deres større genetiske variasjon. Denne variasjonen kan bidra til å redusere risikoen for arvelige sykdommer som ofte sees hos rasehunder. Blandingshunder har gener fra flere forskjellige raser, noe som kan gi dem en mer robust helse.

Selv har jeg og min familie denne hunden nå. Zico er blanding av Border Collie og Australsk gjeterhund. Han er bare 11 uker gammel, men allerede kan vi se at hunden er smart. Lærer triks fort og er generelt opptatt av å mestre det vi som eiere ber han om.

Zico er blandingshund. Foto: Eivind Ertesvåg

Vår forrige hund het Tinka og var en blanding av Elghund, Staff og Border Collie. Hun var en kjær familiehund, men hadde også en salig blanding av jaktinstinkt og vakthund. Noe som gjorde henne til en «krevende» blanding. Hun var så absolutt intelligent.

Tinka var en blanding med mange forskjellige egenskaper. Foto: Eivind Ertesvåg

Topp 10 intelligente hunderaser

Men om man skal se på renraser, og hvilke som regnes som det mest intelligente. Så har jeg brukt listen til hundeeksperten Dawn Kovell fra Marin Humane Society.

1. Border Collie

border collie
Foto: Canva

Border Collien er på toppen av listen. Den energiske gjeterhunden kan lære en ny kommando på under fem sekunder og adlyder den minst 95 % av tiden. Men denne rasen krever mye mosjon og mental trening. Her må du være aktiv med hunden!

2. Schæferhund

scaefer
Foto: Canva

Schæferhunder er kjent for sin bruk som tjenestehunder. De er populære som terapihunder, medisinske assistansehunder og politihunder. Schæferhunder lærer kommandoer for mange oppgaver.

3. Shetland Sheepdog

shetland sheepdog
Foto: Canva

Denne intelligente og hardtarbeidende rasen vinner ofte priser i agility, gjeterkonkurranser og lydighet. Shetland Sheepdogs er lett å trene og fungerer godt som små vakthunder.

4. Puddel

puddel
Foto: Canva

Puddelen er kjent for sin arbeidsevne og hypoallergeniske pels. Denne rasen er svært trenbar og kan være kjærlig.

5. Dobermann Pinscher

dobermann
Foto: Canva

Dobermann Pinschere kan være både beskyttere og hengivne følgesvenner. De har historisk vært kraftige politihunder, militærhunder og terapihunder.

6. Rottweiler

rotweiler
Foto: Canva

Rottweilere er modige og sterke. Denne rasen har vært brukt til å drive kveg og trekke slaktervogner. De er naturlige voktere og utmerker seg i arbeid for militæret, politiet og tollen.

7. Golden Retriever

golden retriever
Foto: Canva

Golden Retrievere er populære familiehunder som kan være både lekne og lojale. De krever lydighetstrening for å bli veloppdragne.

8. Labrador Retriever

labrador retriever
Foto: Canva

Denne rasen er allsidig og fungerer som familiehund, jakthund, førerhund og narkotikahund. Labradorer er ivrige etter å behage og lette å trene.

9. Papillon

papilion
Foto: Canva

Papillonen er kjent for sine sommerfugllignende ører og vinner ofte agilitykonkurranser. De trenger tilstrekkelig mental stimulering og positiv trening.

10. Australsk Cattledog

australsk cattledog
Foto: Canva

Australske Cattledogs er oppmerksomme, nysgjerrige og har dyktige gjeterferdigheter. De har mye mental og fysisk energi og krever nok mosjon og trening.

Australsk Cattledog er ikke så utbredt i Norge, den er mer vanlig i Sverige og i Europa.

  1. hund
Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com