Hjem Nyheter Hvordan påvirker Koronaviruset verdensøkonomien?

Hvordan påvirker Koronaviruset verdensøkonomien?

av David Hammer

Koronaviruset har nå blitt påvist på alle kontinenter, deriblant 64 land og territorier. Cruiseskipet Diamond Princess har stått i karantene ved kaien i Japan i to uker. Det er rapportert om flere tilfeller i Norge, og Nord-Italias utdanningssektor står nå helt stille. 

Det virker som at viruset er kommet for å bli. Det vil åpenbart påvirke dagligdagse oppgaver dersom det smitter en stor andel av befolkningen. Så hvordan vil dette da påvirke verdensøkonomien? 

Først er det nok viktig å redegjøre for hvor viktig landet der viruset først ble påvist er som handelsmakt. Avhengig av hvordan man regner det, er Kina verdens største økonomi og omtrent alle elektroniske duppeditter og varer har en essensiell del som kommer fra kinesiske fabrikker.

Dette gjør med andre ord markedet svært sårbart. For å illustrere hvor sårbart og sammensveiset verdensmarkedet er, kan vi se på hvordan en bil produseres. En bil produseres gjerne i Sør-Korea, med stål fra Sverige, teknologi fra USA, og sensorer og elektronikk fra Kina. Dersom en kinesisk fabrikk stenger og dermed slutter å produsere denne essensielle sensoren på grunn av et virus, vil ikke bilprodusenten kunne importere deler fra stålselskapet i Sverige, og teknologiselskapet i USA, fordi ferdigproduktet aldri blir ferdig.

Vi er ekstremt sårbare når markeder er såpass sammensveiset. Dette har åpenbart investorer lagt merke til. Bare den siste uken har S&P500, en samling av ulike selskaper og deres aksjekurser i USA, falt med 4.1%. Det er den verste uken siden oktober 2008, da finanskrisen herjet i amerikanske markeder. 

På hjemmebane har vi sett et fall på 12% på Oslo Børs. Den verste uken siden 24. august 2015, da oljeprisene var veldig lave. Norwegian, SAS, Ryanair og andre flyselskaper har hatt en forferdelig uke, da store deler av økingen fra i fjor ble skrelt av på en uke. Det er bare å ta en kikk på kart over flytrafikken over Kina, så ser man hvor stor innflytelse viruset har hatt på flytrafikken.

Bilde som viser flyvninger fra og til Kina. 12,814 flyvninger 23. januar
Bilde som viser flyvninger fra og til Kina. 1,662 flyvninger 13. februar. Kilde: New York Times

 

Mange prominente økonomer har spådd at en økonomisk krise kan være rett over horisonten. De baserer dette på at økonomien i mange sektorer er overopphetet, og har omtrent stagnert siden finanskrisen i 2008. En viktig indikator, nemlig tallene for arbeidsledighet, har så vidt sunket i Europa de siste 12 årene. En ny krise kan være rett rundt hjørnet dersom vondt blir verre. 

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier.