De fleste av oss vet at ulver har territorier. Men et forskningsprosjekt viser et fascinerende bilde av hvor mye de respekterer grensene til andre flokker.
Forskere har brukt GPS-sporing for å overvåke bevegelser til ulveflokker, og resultatene har avslørt hvordan disse flokkene strategisk unngår hverandres territorier. Dataene ble samlet inn fra seks ulike ulveflokker rundt Voyageurs nasjonalpark i Minnesota, og danner grunnlaget for The Voyageurs Wolf Project.
Voyageurs Wolf Project har som hovedmål å studere ulver og deres interaksjoner med byttedyr som elg, hjort og bever i sommermånedene i og rundt Voyageurs nasjonalpark.
Generelt dekker territoriet til en typisk ulveflokk i parken et område på omtrent 50-70 kvadratkilometer, selv om størrelsen kan variere fra år til år. Disse territoriene er representert med ulike farger på kartet, med den hvite linjen som markerer grensen til selve nasjonalparken.
På Facebook har prosjektsiden delt denne videoen som viser hvordan ulvene holder seg til sitt eget territorium.
«Se hvordan 6 ulver fra forskjellige tilstøtende flokker beveger seg rundt i sine territorier samtidig basert på GPS-halsbåndslokasjoner! For noen måneder siden la vi ut et kart som viste disse bevegelsene/lokasjonene, og det ble en stor suksess, men det var bare et stillbilde. Så vi bestemte oss for å bringe det kartet til liv slik at du kan se de daglige bevegelsene til disse ulvene. Dette fantastiske perspektivet av ulveterritorialitet er et resultat av å ha GPS-halsbånd som tar lokasjoner hvert 20. minutt (72 lokasjoner/dag), noe som gir detaljerte reiseveier fra hver ulv», skriver de på Facebook.
Ulver unngår vanligvis hverandres territorier med mindre de er tvunget til å konkurrere om begrensede matressurser. I slike tilfeller kan det oppstå konflikter som fører til konfrontasjoner med rivaliserende flokker for å opprettholde kravene på bestemte områder og deres tilhørende matressurser.
Menneskelig aktivitet, som rydding av habitat, kan tvinge ulver til å justere sine territorier. Når deres naturlige habitat blir forstyrret, må ulvene finne nye ruter for å nå sine matkilder. Disse endringene kan ytterligere bidra til konflikter mellom ulike ulveflokker når de navigerer utfordringene med territorielle grenser og ressurskonkurranse.