Hjem Reklame Hvorfor er strømprisene så høye i Norge?

Hvorfor er strømprisene så høye i Norge?

Del
X

Norge er kjent for sine høye strømpriser. Men hvorfor er de så høye? Er det på grunn av det kalde været? Eller er det noe annet som skjer? Spesielt over de siste årene har prisene skutt i været, noe som har ført mange inn i en fortvilt situasjon.

Mange har valgt å bytte strømselskap over de siste månedene, grunnet hårreisende priser. I dette blogginnlegget skal vi se nærmere på strømprisene i Norge og prøve å svare på dette spørsmålet.

Kaldt vær betyr høye priser

Gjennomsnittsprisen på strøm i Norge er rundt 16 øre per kilowattime. Dette er betydelig høyere enn gjennomsnittsprisen i andre europeiske land, som ligger på rundt 12 øre per kilowattime. Så hvorfor er strøm så dyrt i Norge?

En årsak til de høye prisene er det kalde været. Norge er et veldig kaldt land, og det krever mye energi å varme opp boliger og bedrifter om vinteren. Faktisk brukes om lag 60 % av all elektrisitet i Norge til oppvarming.

Vannkraft er dyrt

Det er imidlertid også andre faktorer som bidrar til de høye strømprisene i Norge. For eksempel er nordmenn sterkt avhengige av vannkraft, som er dyrere å produsere enn andre former for elektrisitet. Norge har også svært høy avgiftssats på strøm, noe som bidrar til de høye prisene.

En kombinasjon av innsats for å spare miljøet, og høye avgifter, betyr høye strømpriser. Mange nordmenn sliter seg gjennom vinterhalvåret, og bruker minimalt med strøm. Det er et vanlig syn å se folk iført varme klær innendørs, i stedet for å skru opp varmen.

Høye strømpriser er kommet for å bli

Dessverre for nordmenn vil ikke strømprisene gå ned med det første. Regjeringen har implementert en rekke avgifter på elektrisitet i et forsøk på å gjøre den mer miljøvennlig. Elbiler og energisparende apparater har også bidratt til å redusere strømforbruket. Disse tiltakene har imidlertid vært ineffektive når det gjelder å senke strømregningen, så de vil trolig holde seg høye en stund inn i fremtiden.

5 tips for å bruke mindre strøm

Hvis du sliter med å betale den høye strømregningen din, ikke bekymre deg. Det er et par ting du kan gjøre for å redusere forbruket og spare penger. Her er fem tips som kan hjelpe:

– Bruk mindre varme om vinteren ved å bruke varme klær innendørs

– Koble fra elektronikk når de ikke er i bruk

– Bytt til sparepærer

– Slå av lyset når du forlater et rom

– Tilbered mat med mikrobølgeovn i stedet for ovn/komfyrtopp

Hva kan staten gjøre for å redusere prisene?

Det er ikke mye en vanlig person kan gjøre for å redusere strømprisene i Norge. Det er imidlertid et par ting regjeringen kan gjøre for å gjøre dem rimeligere.

– Fremme energisparende tiltak

– Invester i fornybare energikilder som sol- og vindkraft

– Redusere avgifter på strøm

– Oppmuntre folk til å gå over til elbiler

Den elektriske revolusjonen vil kreve mer energi

Det er tydelig at strømprisene i Norge er høye av flere årsaker. Den elektriske revolusjonen vil imidlertid kreve enda mer energi, og prisene vil trolig gå opp i fremtiden. Så hva kan du gjøre for å forberede deg?

– Spar penger ved å bruke mindre strøm

– Invester i sol- eller vindkraft til hjemmet ditt

– Vurder å bytte til elbil

Elbiler er fremtiden

Elbiler er raskt i ferd med å bli fremtidens transport. Norge omfavner denne endringen, med mer enn 50 % av alle nybilregistreringer som nå er elbiler. Strømprisene må imidlertid ned hvis vi vil at alle skal bytte fra tradisjonelle bensin- eller dieselbiler.

Mange holder seg fortsatt til bensin- og dieselbilene sine, på grunn av dyr strøm. Prisøkningen på strøm har redusert insentivet til å investere i elbiler. Dersom strømprisene skulle synke i fremtiden, kan dette endre seg.

Hva bruker mest strøm?

De største strømbrukerne i Norge er bedrifter og boligeiere. Den gjennomsnittlige norske husholdningen bruker cirka 280 kWh strøm hver måned, mens den gjennomsnittlige bedriften bruker cirka 4000 kWh per måned. Hvis du vil spare penger på strømregningen, start med å se på hvor du kan redusere forbruket.

Det er ikke noe enkelt svar når det gjelder å redusere strømprisene i Norge. Men å bruke mindre varme om vinteren, koble ut elektronikk når den ikke er i bruk og bytte til sparepærer er alle gode steder å begynne. Elbiler kan også være fremtiden for transport, så vurder å bytte hvis du ikke allerede har gjort det.

Konklusjon

Strømprisene i Norge er høye på grunn av avgifter på strøm, energisparende apparater og elbiler. Prisene vil sannsynligvis gå opp enda mer ettersom landet beveger seg mot fornybare energikilder som vind- og solkraft. Den gjennomsnittlige husholdningen bruker rundt 280 kWh per måned, mens bedrifter bruker rundt 4000 kWh hver måned.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com