Hjem Nyttig Hvorfor pakker folk inn bagasjen i plast, og er det verdt det?

Hvorfor pakker folk inn bagasjen i plast, og er det verdt det?

Du har kanskje sett det på flyplassen: passasjerer som pakker inn koffertene sine i plastfolie før de sender dem avgårde. Men hva er egentlig grunnen til dette, og er det virkelig nødvendig?

La oss se nærmere på de vanligste årsakene til at folk velger å pakke bagasjen sin i plastfolie, og om det er verdt det.

Har du noen gang undret deg over hvorfor noen reisende pakker inn bagasjen sin i plast på flyplassen? Ofte kan man nemlig se kofferter på trillebåndet som er helt surret inn i plastfolie.

bagasje i plastfolie
Du har sikkert sett kofferter som dette. Foto: Canva

I søken etter svar fant jeg flere grunner, ingen av dem særlig overbevisende. Bag Wrap, et selskap som tilbyr denne tjenesten ved flyplasser rundt om i Europa, gir fem grunner: beskyttelse mot skader, tyveriavskrekkelse, værbestandighet, enkel identifikasjon og redusert risiko for at noen putter ulovlige gjenstander i bagasjen din.

En nærmere titt på argumentene

La oss se nærmere på disse påstandene:

1. Beskyttelse:

En av hovedgrunnene til at reisende pakker inn bagasjen sin i plastfolie, er for å beskytte den mot skader. Plastfolien skal fungere som et ekstra lag beskyttelse, særlig for nye eller dyre kofferter. Men er dette virkelig nødvendig? En koffert er designet for å tåle håndtering under reise, og materialet i de fleste moderne kofferter er både slitesterkt og robust. Plastfolie er derimot laget for å beskytte matvarer, ikke bagasje.

koffert i plastfolie
Flere selskaper tilbyr som en betalt tjeneste å pakke kofferten din i plastfolie.

2. Tyveriavskrekkelse:

Mange mener at en krympepakket koffert er mindre attraktiv for tyver. Ideen er at tyver vil være mindre tilbøyelige til å bryte seg inn i en koffert som er pakket inn i plast. Men i dagens verden er tyveri av bagasje på flyplasser relativt sjeldent. Ifølge SITA har antall tilfeller av feilbehandling av bagasje falt med over 70 prosent siden 2007, og mindre enn fem prosent av forsinket, skadet eller tapt bagasje ble stjålet i 2017. Hvorfor ikke bare bruke en hengelås?

3. Værbestandighet:

Den eneste gangen kofferten din er utsatt for været på en flyplass, er under transporten fra bagasjebåndet til flyets lasterom. Personlig har jeg aldri opplevd at bagasjen min har blitt ødelagt av værforhold. Har du?

4. Enkel identifikasjon:

Plast i skarpe farger kan gjøre kofferten lettere å få øye på, men hvis mange gjør det samme, blir det vanskeligere. Hvorfor ikke bare knytte et bånd til håndtaket?

5. Sikring mot manipulering:

Dette skjer svært sjelden. I de tilfellene hvor noen hevder at «det er ikke mine narkotika» på en flyplass, har det alltid vært deres. Flyplassansatte kan åpne enhver bagasje de vil, uavhengig av om den er pakket i folie eller låst.

Kostnaden for planeten

Forbrukerprisen er én ting. Prisen for planeten er en annen. Mer enn 350 millioner tonn plast produseres hvert år, noe som er mer enn vekten av hele menneskeheten. Halvparten er engangsplast, og mye av dette havner i havet. I dag er det flere mikroplastpartikler i havet enn stjerner i Melkeveien.

La oss håpe at pakking av bagasje i plast blir sett på som like uakseptabelt som den hensynsløse bruken av plastposer. Det er på tide at vi gjør denne praksisen til et tabu.

  1. fly

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com