Hjem Forskning Hybridmiks mellom ulv og hund invaderer Europa – forskerne frykter konsekvensene

Hybridmiks mellom ulv og hund invaderer Europa – forskerne frykter konsekvensene

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En hybridblanding mellom ulver og hunder brer seg i Europa. Ekspertene advarer om at det ikke er noe å gjøre med det. 

De ennå ikke navngitte hybridene som er en krysning mellom ulv og hund ble først oppdaget i den italienske nasjonalparken Gran Bosco di Salbertrand. Det er nå mer enn 20 år siden den første lyse hybridmiksen ble oppdaget.  Ulvehybriden var ifølge Daily Star ikke grå som de andre følgesvennene. Det var en uvanlig lys, nesten blond, ulv. Fargen indikerte at dette ikke var en ulv i det hele tatt, men en hybrid ulvehund. Og der en hybrid finnes, vil garantert flere følge etter.

I løpet av de siste to tiårene har Europas ulvebestand sakte gjenoppstått etter år med møysommelig bevaringsarbeid. Men nå melder the Guardian at den europeiske ulven igjen ser ut til å bli truet – denne gangen av de nye hybridene: Antallet hybrider øker raskt, og dersom spredningen fortsetter, frykter forskerne at de kan sette den europeiske ulven som et vilt, genetisk distinkt dyr i fare for utryddelse.

Forsker ved Life WolfAlps EU, Luca Anselmo, sier til avisa at de nå har mange flokker med hybrider. Mens dagens ulver og hunder er distinkte underarter, tilhører de den samme hundefamilien, og har beholdt genetisk overlapping. Moderne ulvehundhybrider har imidlertid ikke blitt studert før genetikk gjorde det mulig å faktisk bevise deres eksistens. 

Bildet i instagram-innlegget over, som er delt av  Life WolfAlps EU, er av en hybrid-hann som tilhører en flokk med hybridindivider som ble fanget i november i fjor. Hybridulven ble sterilisert og deretter sluppet ut i naturen igjen, utstyrt med et GPS-radiohalsbånd som gjør at forskerne kan overvåke hybridulvens bevegelser.

Et økende antall studier dokumenterer at det finnes hybrider i nesten alle europeiske land der det finnes ulv, og i noen områder øker antallet jevnt og trutt. I enkelte italienske distrikt som Toscana utgjør hybridmiksen så mye som 70 prosent av ulvebestanden. Økningen er drevet frem av den økende ødeleggelsen av ulvehabitater og utvidelsen av menneskelige bosetninger, som bringer mennesker, kjæledyr og flokker av løshunder i hyppigere kontakt med ulveflokker.

– I noen regioner er i utgangspunktet alle hybrider. Men i dette tilfellet er det ingenting du kan gjøre. Du kan ikke sette inn hæren og drepe alle sammen, sier ulveforsker Luigi Boitani. 

Hybrider representerer en uforutsigbarhet, og forskerne frykter de kan øke konflikten med mennesker, fordrive renblodige ulver eller redusere levedyktigheten til fremtidige avkom.

LES OGSÅ: Klemmer bjørnen og ulven hverandre på dette bildet? Se og bedøm selv!

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com