Idet 1943 var i ferd med å ebbe ut, og Manhattan-prosjektet pågikk, ble et team amerikanske spioner sendt til Europa for å samle informasjon om hvor langt nazistene hadde kommet i utviklingen av kjernefysisk teknologi.
De kom under dekke av å være medlemmer av «Alsos-misjonen», forklarer nettstedet Amusing Planet. Og det gikk ikke lang tid før spionene fikk snappet opp at det tyske kjemiselskapet Auergesellschaft hadde fraktet store mengder thorium til Tyskland. Dette skremte de allierte. De tolket nyheten dithen at den tyske atomforskningen var lenger fremme enn hva de tidligere hadde antatt. Thorium er nemlig et stoff som benyttes i produksjonen av atombomber på et svært avansert stadium.
For å skaffe mer klarhet i sakene fanget spionene en representant for kjemiselskapet, og sikret seg dokumentmappen hans.
Alsos avhørte fangen sin i timevis på et hotellrom i Paris. Men de bli ikke klokere på hvor langt fremme tyskerne var i atomkappløpet.
– Enten skjulte han noe, eller så visste han virkelig ikke hva dette handlet om, skrev en av spionene i en rapport til de allierte.
De studerte dokumentene i kofferten. Her viste det seg at mannen de hadde tatt som fange hadde vært i Hechingen, stedet der det tyske atomforskningsprosjektet pågikk. Fangen sverget på at han bare hadde besøkt moren sin. Og det viste seg at hun faktisk bodde der.
Men etter hvert som de hadde studert papirene nøye oppdaget de grunnen til at Auergesellschaft hadde sendt thoriumforsyningene til Tyskland: De skulle lage tannkrem!

Selskapet hadde erkjent at krigen gikk mot en slutt og ble bekymret for at de ikke lenger ville kunne tjene penger på å produsere krigsutstyr. De konkluderte med at etter at krigen var over, skulle det tjenes store penger på kosmetikk og relaterte forbrukerprodukter.
Og inspirert av amerikanske Pepsodent-reklamer, hadde Auergesellschaft bestemte seg for å produsere thorium-holdig tannkrem. Pepsodent inneholdt ifølge annonsene «irium». I ettertid har det imidlertid blitt avslørt at det ikke finnes noe slikt som irium. Men for i håp om å gjøre noe lignende, hadde Auergesellschaft søkt om å få monopol på alt thorium de kunne finne – slik at de kunne produsere så mye thoriumtannkrem som mulig.
Thorium-tannkremen ble markedsført som «Doramad Radioaktiv Tannpasta». Det radioaktive skulle ifølge produsenten ha antibakteriell effekt og bidra til å styrke forsvaret av tenner og tannkjøtt.
I 2023 høers radioaktiv tannkrem ut som den rene aprilspøken, men på dette tidspunktet var ikke de skadelige effektene av stråling fullt ut kjent ennå. Radioaktivitet ble ofte promotert som en kur for alle mulige sykdommer – noe som førte til at det den gang dukket opp en rekke strålebaserte medisiner og terapier. Tannkremen var ikke den eneste i sitt slag – det fantes også radon-holdig drikkevann.