onsdag, juli 15, 2020

«I can’t breath» ropes over hele verden etter drapet på George Floyd

Mest lest nå

Ramaskrik for drapet på George Floyd går internasjonalt, til blant annet Berlin, London, Danmark, Iran, og Norge.

Demonstranter marsjerer fredfullt i gatene ikledd munnbind, og roper slagordene «I can’t breath,» «Black lives matter,» og lignende. 5. juni skal det holdes demonstrasjon utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo.

De fredfulle demonstrasjonene startet for åtte døgn siden i byen Minneapolis etter den 46 år gamle afroamerikaneren døde etter en tragisk hendelse mellom ham og fire politibetjenter. Demonstrasjonene har spredd seg til hele USA, og spres nå til flere byer i Europa.


Demonstrasjoner i Berlin

Tusenvis av mennesker tok til gatene i den tyske hovedstaden først på søndag i støtte for protestene i USA. Demonstrantene samlet seg foran den amerikanske ambassaden og andre berømte bygninger i protest. I den velkjente parken Mauerpark har gatekunstnere laget et stort minnesmerke for 46-åringen.

Tyske fotballstjerner viser også solidaridet med demonstrantene. Borussia Dortmuns Jadon Sancho tok av seg fotballtrøya for å vise en t-skjorte der det sto «Justice for George Floyd.» Sancho fikk et gult kort for å ta av trøya.

Monchengladbach-treneren Marco Rose tok til orde for å si at han tror alle i ligaen støtter det Sancho gjorde. «Det var et tegn mot rasisme, et tegn vi alle kan stille oss bak,» sa treneren ifølge det tyske nyhetsbyrået Deutsche Welle.

Demonstrasjoner i London

Hundrevis av demonstranter samlet seg foran det berømte nasjonalgalleriet i London. Foto: Ayan Mahamoud MBE/Twitter

I London samlet det seg tusenvis av personer i solidaritet med de amerikanske demonstrantene. Skilt med utsagnende observert i USA, som «No justice, no peace, ble også holdt av demonstranter i den engelske hovedstaden.

Demonstrantene knelte på Trafalgar Square før de marsjerte mot det britiske parlamentet. Marsjens stoppested var den amerikanske ambassaden i London. På mandag knelte fotballspillere fra laget Liverpool på Anfield i solidaritet med demonstrantene.

Fotballspillere fra Liverpool knelte for å vise sin respekt for demonstrasjonene som ryster USA. Bildet ble publisert av Liverpool-spilleren Virgil Van Dijk på Twitter og han skrev «Unity is strength» ved tweeten.

Demonstrasjoner i Danmark

På søndag ble det avholdt en demonstrasjon for George Floyd utenfor den amerikanske ambassaden i København. Omtrent 2000 personer samlet seg for å protestere drapet på mannen. Demonstrasjonen startet utenfor ambassaden og ble avsluttet ved Christianborg. Ifølge politiet var demonstrasjonen fredfull, melder den danske avdelingen av The Local.

Omtrent 2000 personer deltok i demonstrasjonene i den danske hovedstaden. Her ser man demonstranter bære skilt man også observerer i USA. Foto: Tanji Kook/Twitter

Kommende demonstrasjon i Norge

På mandag formiddag møtte det opp 50-60 personer utenfor den amerikanske ambassaden på Huseby i Oslo, melder VG. Spontandemonstrasjonen var fredfull. Det er også planlagt å holde en demonstrasjon utenfor ambassaden fredag 5. juni, og et Facebook-arrangement er blitt laget for saken. Arrangementet kalles for «We can’t beathe – rettferdighet for George Floyd,» og så langt er det 7,600 personer som har trykket «skal,» og over 19,000 er interessert i arrangementet.

LES MER:

130,162FansLik
1,480FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter