Hjem Nyheter I dag er den store vaffeldagen. Men kjenner du til vaffelens historie?

I dag er den store vaffeldagen. Men kjenner du til vaffelens historie?

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Den 25. mars er den store vaffeldagen. Og nordmenn elsker vafler. Faktisk eier nesten hver eneste husholdning i Norge et vaffeljern.

Ifølge Forskning.no, kan vaflene spores helt tilbake til 1700-tallet. Ingrediensene varierte etter tilgangen på råvarer. Noen bestod bare av vann og byggmel. Andre av rugmel eller hvetemel. Etter hvert begynte man å tilsette egg, melk, fløte, rømme og smør. Dette ble luksusutgaven.

Det første vaffeljernet hadde langt skaft, og var tilpasset åpen ild. Da støpejernkomfyren kom på 1900-tallet, kom vaffeljern tilpasset hullene i komfyrens koketopp. Så fikk vi elektrisitet, og det elektriske vaffeljernet gjorde sitt inntog.

Ett vaffeljern per innbygger

Visste du at det er solgt 5,2 millioner vaffeljern i Norge siden 1987? Hvis alle disse jernene hadde vært i bruk i dag, ville dette bety omtrent ett vaffeljern per innbygger.

Dette skiller Norge fra andre land i Europa. For selv om vafler spises i de fleste europeiske land, er det ikke vanlig å finnevaffeljern hjemme hos folk. De fleste spiser vafler ute.

Spesielt i Frankrike og Belgia er vaffelen populær. Og vaffeloppskriften er ganske lik fra land til land. Selv om mange har sin egen spesialitet. For eksempel bruker noen øl i vaffelrøra i Frankrike.

Den særnorske vaffelen

Ifølge Forskning.no, er hjerteformen noe av det som kjennetegner den norske vaffelen. Det finner vi ikke i så mange andre land. Den belgiske vaffelen er for eksempel firkantet.

Pålegget vi bruker, er også spesielt i Norge. De fleste foretrekker sukker, syltetøy, rømme og brunost. Men det finnes en del regionale forskjeller.

Vafler kan lages i mange varianter. Foto: Canva

På Helgeland og i Nord-Trøndelag bruker de ofte salt pålegg på vaffelen. Kjøttrull, egg og ansjos er ikke uvanlig i disse områdene. Dette høres helt merkelig ut for østlendingene. I Østfold finnes det også en spesiell, lokal variant: Pølse i vaffel.

Her er en rask oppskrift som holder til 8 vafler:

  • 100 g smeltet smør
  • 3 dl hvetemel
  • 1 tsk bakepulver
  • 0.25 tsk salt
  • 4 dl melk

Bland sammen de tørre ingrediensene før du rører i melken. Visp skikkelig slik at det ikke blir klumper, tilsett så smeltet smør.

Uansett hvilket pålegg du foretrekker – kos deg med en vaffel i dag.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com