torsdag, juli 2, 2020

I dag er den store vaffeldagen. Men kjenner du til vaffelens historie?

Mest lest nå

Den 25. mars er den store vaffeldagen. Og nordmenn elsker vafler. Faktisk eier nesten hver eneste husholdning i Norge et vaffeljern.

Ifølge Forskning.no, kan vaflene spores helt tilbake til 1700-tallet. Ingrediensene varierte etter tilgangen på råvarer. Noen bestod bare av vann og byggmel. Andre av rugmel eller hvetemel. Etter hvert begynte man å tilsette egg, melk, fløte, rømme og smør. Dette ble luksusutgaven.

Det første vaffeljernet hadde langt skaft, og var tilpasset åpen ild. Da støpejernkomfyren kom på 1900-tallet, kom vaffeljern tilpasset hullene i komfyrens koketopp. Så fikk vi elektrisitet, og det elektriske vaffeljernet gjorde sitt inntog.


Ett vaffeljern per innbygger

Visste du at det er solgt 5,2 millioner vaffeljern i Norge siden 1987? Hvis alle disse jernene hadde vært i bruk i dag, ville dette bety omtrent ett vaffeljern per innbygger.

Dette skiller Norge fra andre land i Europa. For selv om vafler spises i de fleste europeiske land, er det ikke vanlig å finnevaffeljern hjemme hos folk. De fleste spiser vafler ute.

Spesielt i Frankrike og Belgia er vaffelen populær. Og vaffeloppskriften er ganske lik fra land til land. Selv om mange har sin egen spesialitet. For eksempel bruker noen øl i vaffelrøra i Frankrike.

Den særnorske vaffelen

Ifølge Forskning.no, er hjerteformen noe av det som kjennetegner den norske vaffelen. Det finner vi ikke i så mange andre land. Den belgiske vaffelen er for eksempel firkantet.

Pålegget vi bruker, er også spesielt i Norge. De fleste foretrekker sukker, syltetøy, rømme og brunost. Men det finnes en del regionale forskjeller.

Vafler kan lages i mange varianter. Foto: Canva

På Helgeland og i Nord-Trøndelag bruker de ofte salt pålegg på vaffelen. Kjøttrull, egg og ansjos er ikke uvanlig i disse områdene. Dette høres helt merkelig ut for østlendingene. I Østfold finnes det også en spesiell, lokal variant: Pølse i vaffel.

Her er en rask oppskrift som holder til 8 vafler:

  • 100 g smeltet smør
  • 3 dl hvetemel
  • 1 tsk bakepulver
  • 0.25 tsk salt
  • 4 dl melk

Bland sammen de tørre ingrediensene før du rører i melken. Visp skikkelig slik at det ikke blir klumper, tilsett så smeltet smør.

Uansett hvilket pålegg du foretrekker – kos deg med en vaffel i dag.

130,080FansLik
1,408FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter