22. juli er det 13 år siden terrorangrepene mot regjeringskvartalet og AUFs sommerleir på Utøya der høyreekstremisten Anders Behring Breivik drepte 77 mennesker. 69 av terrorofrene var bare tenåringer.
Det ble holdt en minnesmarkering i Regjeringskvartalet, 13 år etter terrorangrepet. Der talte Jonas Gahr Støre.
Jonas Gahr Støre minnes de 77 menneskene som ble drept i terrorangrepene i regjeringskvartalet og på Utøya for tretten år siden. Han understreker at angrepene var rettet mot AUF, Arbeiderpartiet og deres politikk for mangfold, toleranse og samhold, og at de var motivert av høyreekstrem ideologi.
Støre påpeker at 22. juli ikke bare var en enkelt dag, men en hendelse som fortsatt merkes gjennom savnet av de som ble drept, og vedvarende uro blant overlevende og etterlatte. Han uttrykker skuffelse over at hatet og ideologien som førte til 22. juli fortsatt eksisterer i samfunnet og globalt, og advarer om at voldelige ytringer og holdninger kan føre til voldelige handlinger.
– Vi kunne ønsket at alt vi lærte i Norge om det som ledet til 22. juli, skulle sette en stopper for hat, vold og trusler. Men slik ble det ikke. Sannheten er at tankegodset og hatet som ledet til 22. juli, fortsatt finnes i samfunnet vårt – og i verden utenfor. Sannheten er at voldelige ytringer og holdninger korter ned veien til voldelige handlinger. Til 22. juli kan vi føye til datoer som 10. august og 25. juni, sa han i talen.
Han nevner også dagens utfordringer med krig, konflikter, svekkede demokratier og menneskerettigheter under press, samt trusler som falske nyheter og dataangrep.
Til slutt forplikter Støre seg til å aldri tie eller glemme, og siterer en barnetegning fra 22. juli-senteret:
– Ondskap kan drepe et menneske, men aldri beseire et folk.
Synne skulle fylt 31 år i år
En av de som ble drept mens hun var på sommerleiren der ungdommene var samlet for å diskutere hvordan vi kunne få en bedre verden var 18 år gamle Synne Røyneland. Hun skulle nå ha vært 31 år. Men hun ble skutt og drept på sommerleiren for 13 år siden.
– Jeg kjenner på sorgen nesten like sterkt nå som de første årene. I disse dagene i juli går jeg rundt og har en følelse av at jeg venter på noe, og det er uro i kroppen. Selv om jeg vet hva som skjer når jeg kommer til årsdagen, sa Synnes mor, Lisbeth Røyneland, ifølge VG til NTB i fjor.
Forrige sommer fikk Røyneland kongens fortjenestemedalje. Hun er leder for nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsen.
Til VG forteller Lisbeth Røyneland at det i tiden etter terrorangrepet var flere ganger hun aller helst ville forsvinne og gjemme seg fra verden. Men så ble hun involvert i Støttegruppa etter 22. juli. Der fant hun et fellesskap som ga henne styrke. Siden 2015 har hun ledet støttegruppa.
– Jeg er laget på den måten at jeg må gjøre noe med ting. Jeg kan ikke bare gjemme meg under dynen, selv om jeg har hatt lyst til det flere ganger. Det har kostet meg noe, men det har også gitt meg mye, sier hun til avisa.
Kongen: Vi må jobbe for å beholde verdiene våre
Forrige sommer var Røyneland en av de som viste kongeparet rundt på Utøya.
– 22. juli har gjort oss oppmerksomme på hvor dyrebare våre verdier er. At vi hver eneste dag må jobbe for å beholde dem, utvide dem og gjøre de bedre, sa Hans Majestet Kong Harald under besøket.
– Utøya består. Ikke sånn som det var, men han klarte ikke å ødelegge det som var her. AUF har vært veldig flinke, sa Kongen ifølge Kongehusets egne nettsider under besøket.