Høsten er høysesong for lam og en rett som varmer ekstra godt i høstkulden er Norges nasjonalrett – fårikålen.
Den siste torsdagen i september er fårikålens festdag.
Opprinnelig var fårikål en helt vanlig hverdagsmiddag, men i dag er det mer vanlig å servere fårikål som gjestemat.
Skal du ha gjester i løpet av høsten, så benytt gjerne anledningen til å lage en nostalgisk og tradisjonsrik rett som definitivt faller i smak.
– En rykende varm fårikålgryte midt på bordet legger til rette for uformell stemning og hyggelig sosialt velvære. Fårikål er også en rett der du kan planlegge å få rester, den smaker nemlig kanskje enda bedre dagen etter, forteller MatPrats matfaglige rådgiver Anette Fjelleng Hansen i en pressemelding.
Slik går du frem for å lage fårikålen på tradisjonelt vis:
Ingredienser (til 4 porsjoner)
1 ½ kg fårikålkjøtt
1 ½ kg hodekål
4 ts hel pepper
2 ts salt
3 dl vann
Slik gjør du
1.Del hodekålen i båter.
2.Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan eventuelt legges i en spesiell pepperholder. (Noen liker også å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca. 1-2 ss per 4 porsjoner, mellom lagene).
3.Hell på vann. Kok opp, sett på lokk og senk varmen. La fårikålen trekke til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet), ca. 2,5 timer.
Fårikålen serveres rykende varm med kokte poteter.
Visste du at..
- Hvis du skal lage fårikål til mange, trenger du en 10 liters kjele eller to 5 liters til 10 porsjoner.
- Du kan gjerne bruke fårikålkjøtt av får i stedet for lam, men beregn da en times tid lengre tilberedningstid. Kok eventuelt fårekjøttet 1 time på forhånd.
Norges nasjonalrett?
I 2014 gjennomførte Ipsos MM en undersøkelse for å finne ut hva nordmenn flest så på som landets nasjonalrett. 45% stemte på fårikål som da ble den store vinneren av undersøkelsen.
– Undersøkelsen vi har gjort viser at hos den voksne delen av Norges befolkning har ikke matpreferansene endret seg stort. Fårikål er tradisjonsmat på sitt beste, og en verdig vinner i kåringen av Norges nasjonalrett i 2014, sa Sylvi Listhaug ifølge regjeringen. Hun var den gang var landbruks- og matministeren.
Men det kan virke som om ting har endret seg siden 2014. Nye retter har tatt over matbordet og lektorstudent i historie Miriam Angela Folland som nylig skrev masteroppgaven «Taco Norway: The History of a National Dish» kaller taco for vår nye nasjonalrett.
– Jeg liker å si at tacoen er Norges uoffisielle nasjonalrett fordi den etter hvert har blitt en slags norsk identitetsmarkør. Nordmenn står liksom på ski, ser på gullrekka og spiser taco på fredager, forklarer Folland til forskning.no.
Samtidig påpeker hun at tacoen spiser gjerne hver uke, men fårikål bare fortæres et par ganger i året.
– Den har vært populær så lenge og spises av veldig mange hver uke, i motsetning til fårikål, som de fleste bare spiser et par ganger i året. Ingen annen matrett er en så stor del av hverdagen vår på den måten.