in ,

I dag feirer kronprinsparet 20 års bryllupsdag – Se de herlige bildene

kronprinsparet

Den 25. august 2021 er det 20 år siden Kronprinsparet giftet seg i Oslo domkirke.

Denne bryllupsdagen kalles for Porselenbryllup. Kanskje fordi porselen er et sterkt materiale som er lett å forme. Og det kan jo også være nøkkelen til et langt og godt ekteskap. Sterke personligheter, som samtidig kan formes.

Det Norske kongehus har i anledning den store dagen publisert en rekke bilder på Instagram. Bildene tar oss med tilbake til den 25. august 2001.


Du kan selv se alle bildene ved å klikke på pilene i innlegget nedenfor.

Slik falt han for Mette-Marit

Det var ikke bare enkelt for Mette Marit å bli kjæreste med kronprinsen, og senere hans kone og landets kronprinsesse. Men etter 20 år som mann og kone, kan vi vel konkludere med at det har gått helt fint.
Mette-Marit og kronprins Haakon ble kjent gjennom felles venner på Quart-festivalen i Kristiansand i 1999. De holdt forholdet skjult i ett år, men så fant pressen ut av det.

Da det ble kjent at kronprins Håkon var kjæreste med en alenemor, var mange skeptisk til om Mette Marit ville passe inn i kongefamilien. Det begynte også å gå rykter om at Mette Marit hadde en utagerende fortid.

I mai 2000, valgte kronprinsen å la seg intervju om forholdet til Mette Marit, samt om hennes bakgrunn. Da tok han opp at kjæresten hadde en fortid fra house-miljøet i Oslo.

«Det er jo klart at der er det relativt utagerende festing. Og dette miljøet var Mette en aktiv del av, på den tiden. Men den tiden er for lengst forbi», sa han i intervjuet.

Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

20 år – ikke alltid like lett

Denne måneden, 25.august, er det altså 20 år siden kronprinsparet ble gift. I NRK-programmet «Sommer i P2» forteller kronprinsparet om den lange og ikke alltid like enkle reisen som et ektepar «alle» har en mening om.

Kronprinsen forteller blant annet hva det var som gjorde at han falt for nettopp Mette-Marit.

– Den lyse sørlandsjenta gjorde inntrykk på meg. Du merker godt når Mette kommer inn i et rom. Det er en kraft der som ikke er så lett å overse. Hun virket selvsikker og verdensvant. Og var fin å prate med. Det føltes trygt når vi var sammen. Det at hun hadde et lite barn fortalte meg egentlig bare at hun ikke var redd for å ta på seg forpliktelse og ansvar. Hun ble ikke noe mindre attraktiv i mine øyne av den grunn, sier han i programmet i følge NRK.

Bryllupet

25.august 2001 giftet kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit seg i Oslo Domkirke, under vielse av biskop Gunnar Stålsett.

Mange husker nok de mange og rørende talene som ble holdt. På Kongehusets nettsider kan man lese flere av de i sin helhet, og en av talene som gjorde sterkest inntrykk var utvilsom talen til Kong Harald.

Han sa blant annet:

«Kjære Mette Marit
Jeg vil først få ønske deg hjertelig velkommen i familien, og velkommen til den gjerning du nå skal bli en del av. At dere i dag sitter her som nygifte er på mange måter fullførelsen av en prosess som har foregått over nesten to år. For Dronningen og meg har det vært en utfordrende, nyttig og ikke minst god prosess. Jeg har lest flere ganger om deg at du er den alminnelige jenta som i dag blir Norges Kronprinsesse. Det stemmer ikke med mitt inntrykk – du er ikke en alminnelig jente – du er en ualminnelig jente.

Du er ualminnelig åpen og ærlig
Du er ualminnelig engasjert
Du har en ualminnelig viljestyrke
Du er ualminnelig modig
Du har i dag tatt et ualminnelig valg
Du er ualminnelig forelsket i Haakon

Og i dag har du valgt å gå inn i et ualminnelig liv.»

Fikk du lyst til å mimre litt fra kronprinsparets bryllup nå? Da kan du se video fra den store dagen i videoen nedenfor. Vi gratulerer kronprinsparet så mye med 20-års ekteskap. Du må gjerne dele artikkelen og sende dine gratulasjoner du også!

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Dyrebeskyttelsen slår alarm om forsømte katter: – Blir bare verre og verre

Torstein Lerhol

Torstein og Morten slår et slag for humor: – Å kødde med det å være «hemma» er så viktig