onsdag, februar 24, 2021

I dag, for 20 år siden, visste ikke Benjamin at han levde sin aller siste dag

Mest lest nå

De fleste husker nok den grusomme historien til Benjamin Hermansen. Den 15 år gamle gutten ble drept i et rasistisk motivert drap 26 januar 2001 på Holmlia. Nå er det gått 20 år.

I mai 2019 døde moren til Benjamin Hermansen. Jeg vet ikke hvor stor trøst det var, men Marit Hermansen fikk i hvert fall en unnskyldning fra en av drapsmennene før hun døde.

For i 2018 skrev Joe Erling Jahr en unnskyldning som han sendte til NRK.


«Jeg er lei meg for det jeg var med på og mine handlinger. Min unnskyldning er vel ikke særlig ettertraktet. Men jeg vil si til pårørende, Benjamins venn og nærmiljøet på Holmlia som ble berørt: Det var ingen grunn som rettferdiggjør den sorgen og smerten som jeg ga dere. Jeg er veldig lei meg for det.»

Jahr skrev videre at det ikke finnes noen unnskyldning, men at han er en angrende mann.

«Unnskyldninger finnes ikke, men det er grunner til at jeg ble den mannen jeg var som ung voksen. Mine grunner rettferdiggjør ingenting, men selv ikke jeg var født ond».Mitt nye liv inkluderer ikke hat mot mennesker eller meg selv lenger. Jeg søker indre ro i naturen og jeg vet at jeg kom ikke ut som et nytt menneske, men som en forandret mann fordi jeg ønsket det selv og fikk dermed hjelp av enkelte fengselsbetjenter til å bli voksen».

Aktiv i arbeidet mot rasisme

Marit Hermansen var svært engasjert i arbeidet mot rasisme og det var Facebooksiden «Benjamins Minnefond» som i 2019 delte de triste nyhetene om hennes død.

De skrev da:

«Det er med stor sorg minnefondet informerer om at Marit Hermansen, mamma til Benjamin, døde mandag 20.mai. Hun sovnet stille inn etter en kort sykdomsperiode. Marit har vært sentral i minnefondets arbeid og en stor resurs i antirasistisk arbeid og eget yrkesliv. Hun mottok Kongens fortjenestemedalje i februar. Vi vil informere nærmere om tidspunkt for begravelse og familien ber om å ikke bli kontaktet vedr dette. Hvil i fred kjære Marit.»I februar 2019 ble Marit Hermansen hedret for sitt arbeid. Hun mottok kongens fortjenestemedalje som ble delt ut Lusetjern barneskole, hvor Hermansen selv arbeidet som lærer.

Minnes på sosiale medier – 20 år etter

Og i dag er det altså 20 år siden Benjamin på tragisk vis mistet livet. Det minnes i dag på sosiale medier og klokken 11.59 arrangeres det ett minutts stillhet til minne om Benjamin.

Benjamins minnefond skriver:

«I år det 20 år siden Benjamin ble drept, og Benjamins Minnefond ble grunnlagt. I 20 år har minnefondet jobbet for å bevare Benjamins minne og kjempe kampen mot rasisme. Det som skjedde Benjamin må ikke skje igjen.
I 20 år har vi ropt ‘Glem Ikke’.
Samtidig har det vokst frem en helt ny generasjon. Unge mennesker som kanskje ikke har hørt om Benjamin, eller som var så altfor små da det skjedde, og som ikke husker stort nå. Vi ønsker at også de ikke skal glemme.
Derfor har vi de siste månedene utviklet en ny hjemmeside www.glemikke.no

Målet med den nye hjemmesiden er å samle historien om Benjamin og det som skjedde han på ett og samme sted.
Minnefondet har samlet inn historier, bilder og videoer fra 2001 frem til den dag idag.
Minnefondet ønsker å gi den nye generasjonen en mulighet til å bli kjent med Benjamin, og ikke bare drapet på han. Sånn som vi kjente han.
Minnefondet håper dere vil like den nye siden vår, og at dere vil besøke den igjen og igjen og igjen. Slik at vi aldri glemmer!
GLEM IKKE. Benjamins Minnefond
❤️«

26.01: Ett minutts stillhet kl 11.59. Kl.12.00: Kirkeklokkene på Holmlia og Rådhusklokkene i Oslo spiller

Posted by Benjamins Minnefond on Sunday, January 17, 2021

Et innlegg som deles flittig på sosiale medier i dag er et innlegg som har som mål om å skaffe flere enn 52.000 delinger.

I innlegget står det:

«DIGITALT FAKKELTOG!
I dagene etter den 26. januar i 2001 gikk 52.000 nordmenn ut i gatene for å demonstrere mot det grusomme drapet på 15 år gamle Benjamin Hermansen på Holmlia i Oslo.
Vi ønsker at flere enn 52.000 nordmenn deler bildet av Benjamin Hermansen – med en fakkel – på sin facebookside for å vise sin avsky mot rasisme og at vi aldri glemmer Benjamin Hermansen.»
Jeg følger oppfordringen og deler bildet av Benjamin i dag. Gjør du? Ja! Bli med. For Norge er stort – og sammen kan vi gjøre det større.»

"DIGITALT FAKKELTOG!I dagene etter den 26. januar i 2001 gikk 52.000 nordmenn ut i gatene for å demonstrere mot det…

Posted by Kjersti Opstad on Monday, January 25, 2021

I videoen nedenfor kan du høre mer om hvem Benjamin var.

Glem ikke. Benjamin Hermansen 1985-2001

Det har gått 20 år siden Benjamin Hermansen ble drept av nynazister utenfor nærbutikken på Holmlia i Oslo. Hvordan minnes vennene Benjamin og tiden etterpå? I forbindelse med 20 års-markeringen for drapet på Benjamin Hermansen har Melahuset og Melafestivalen laget en film der flere av Benjamins venner, naboer, samt andre berørte, forteller om da Benjamin ble drept, om dagene etterpå og hvordan drapet fortsatt påvirker dem den dag i dag. Film: Rabagast Film/ rabagastfilm.no

Posted by Melahuset on Monday, January 25, 2021

I dag deler vi historien om Benjamin Hermansen for å minnes han, og for å vise vår avsky mot rasisme. Trykk gjerne på deleknappen nedenfor du også.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter