Hjem Fremhevet I dag fyller Mette-Marit 48 år – Visste du dette om kronprinsessen vår?

I dag fyller Mette-Marit 48 år – Visste du dette om kronprinsessen vår?

Kronprinsesse Mette-Marit fyller i dag 48 år. I anledning bursdagen hennes har vi samlet 5 opplysninger du kanskje ikke visste fra før.

TV 2s tidligere kongehusekspert, Kjell Arne Totland, som døde i 2019, har tidligere fortalt til kanalen at det er tradisjon for kake eller kringle på sengen når noen i kongefamilien har bursdag.

Så det var nok det kronprinsesse Mette-Marit våknet til i dag som hun fyller 48-år.

Det er 25 år siden Mette Marit traff kronprins Haakon for første gang på Quartfestivalen i Kristiansand.

– Det er helt ellevilt! Jeg var bar så forelsket at jeg ikke visste hva jeg skulle gjøre. Jeg falt helt pladask, forteller Mette Marit om den første tiden, i følge NRK.

Og siden den gang har hele Norge visst hvem den blonde sørlandsjenta er. Mette-Marit har en rekke gode verdier og noen spesielle områder hun bryr seg ekstra mye om. I anledning bursdagen hennes fremhever vi interesseområdene hennes her.

1. Beskytter for Røde Kors

Kronprinsessen engasjerer seg for en rekke organisasjoner innenfor kultur og humanitært arbeid. Hun er blant annet beskytter for Røde Kors, en organisasjon som betyr mye for henne.

Denne påsken holdt hun en takketale til alle som bidrar i den frivillige organisasjonen.

– Jeg må få lov til å takke dere og alle andre frivillige som jobber, spesielt i denne påsken her, for det er ikke til å legge skjul på at dette blir en veldig vanskelig påske for mange. Det at beredskapen også finnes for dem som sliter gjennom en påske hvor det er mindre sosial kontakt – folk begynner å bli lei, de er slitne, folk sliter med psykisk enn før. At Røde Kors og andre organisasjoner er der også for dem, setter jeg stor pris på, sa Mette Marit.

Mette-Marit på offisielt oppdrag. Foto: Det kongelige hoff

2. Litteratur

Mette-Marit er svært interessert i litteratur og har ved flere anledninger slått et slag for at vi bør lese mer, spesielt for barna. I mai deltok hun i kampanjen «Min lesehelt.»

I den anledning spilte hun inn en video som ble publisert på Kongehuset.

– Alle har behov for å ha en lesehelt. Min lesehelt var min mamma. Da jeg var liten leste hun for meg nesten hver kveld. Hun leste litteratur som passet for barn, og litteratur som passet for noen som var mye større enn meg. Det tror jeg er en av grunnene til at jeg ble så veldig glad i å lese, sa Kronprinsessen i videoen.

Videre fortalte hun om hvilke bøker hun like mest å lese da hun var liten.

– Da jeg var liten var noe av det koseligste jeg visste å lese historier om folk som bodde i andre land. Og det gjorde at jeg kunne drømme meg bort til Mongolia, eller Persia eller andre steder som jeg ikke hadde vært før.

I 2017 ble Kronprinsessen utnevnt til ambassadør for norsk litteratur i utlandet.

Kronprinsessen i samtale med Gulraiz Sharif om boken Hør her’a. Foto: Det kongelige hoff

3. Psykisk helse

Psykisk helse er en av kronprinsesse Mette Marits hjertesaker. Siden 2001 har hun vært beskytter for Rådet for psykisk helse. 

LES OGSÅ: Mette Marit snakker ut om tidligere minner i podkast: «Jeg greier ikke å tenke på det uten å kaste opp»

– Jeg tror det handler om at når vi ikke fungerer, så føler vi på veldig mye skam sjøl. Derfor er det vanskelig å være åpen om det. Det finnes mange fordommer om hvordan det er å både lide av alvorlige tunge psykiske lidelser, men også det å slite, har kronprinsessen tidligere uttalt.

Tidligere i sommer: Kronprinsparet besøker redningsskøyta «Klaveness Marine» på Honnørbrygga i Oslo. Foto: Sven Gj. Gjeruldsen, Det kongelige hoff

4. Kvinners rettigheter og helse

Kronprinsessen engasjerer seg bredt for kvinners rettigheter og helse, over hele verden. I januar 2010 ble hun utnevnt til Young Global Leader av World Economic Forum. I 2012 ble hun styremedlem i det internasjonale Foundation Board of the Global Shapers Community. Og i følge Kongehuset ble Mette-Marit i 2016 utnevnt til en av verdens mest kreative personer av Fast Company.

Foto: Simen Løvberg Sund, Det kongelige hoff

5. Friluftsliv

Om det er en ting koronapandemien har ført med seg, som er av det positive slaget, må det være at svært mange av oss har tatt i bruk naturen vår hyppigere. Det gjelder også for kronprinsparet.

LES OGSÅ: Kronprinsparet feirer 20-års bryllupsdag – Haakon avslører hvorfor han falt for Mette-Marit

Og det var nettopp tema for kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit da de nylig la ut på padletur sammen med fire ungdommer i Oslofjorden.

– Jeg tror friluftsliv er noe av det lureste man kan gjøre for å ta vare på sin egen både psykiske og fysiske helse. Å komme seg ut når vi har måttet være så mye inne, tror jeg har vært livsnødvendig for mange. Det kan være dem som har sittet på hjemmekontor, eller barn som ikke har kunnet treffe venner som før, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Foto: Sølve Sundsbø / Det kongelige hoff.

Vi gratulerer kronprinsesse Mette-Marit så mye med 48-årsdagen! Trykk gjerne på deleknappen og send henne dine gratulasjoner du også!

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com