mandag, oktober 26, 2020

I dag opereres Kong Harald – dette sier legen

Mest lest nå

25. september kom beskjeden om at kong Harald var innlagt på sykehus. Siden da har han vært sykemeldt, og i dag skal han opereres.

«Kongen ble i dag tidlig innlagt på Rikshospitalet. Årsaken var tung pust», sto det i pressemeldingen.

Og i går kom meldingen om at kongen må hjerteopereres.


Dette er ikke første gang kong Harald har blitt hjerteoperert. I 2005 gjennomgikk han en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, den såkalte aortaklaffen.

– Kongens aortaklaff ble da erstattet av en kunstig hjerteklaff, laget av biologisk materiale. Slike kunstige biologiske hjerteklaffer har en levetid på mellom 10 og 15 år. Det er derfor ikke uvanlig at slike inngrep må gjentas etter noe tid, opplyser slottet i pressemeldingen.

Det vil ikke være en åpen hjerteoperasjon denne gangen.

– Kongen vil være våken, og inngrepet utføres via lysken med lokalbedøvelse, opplyser slottet.

Sist kong Harald ble hjerteoperert hadde han ikke selv gitt uttrykk for plager.

Hjertespesialist Wasim Zahid fortalte i går til Dagbladet at operasjonen vil bli gjennomført som en kikkhullsoperasjon.

– Under operasjonen i 2005 åpnet legene opp brystkassa til kongen. Det vil ikke bli tilfelle under den nye operasjonen han skal gjennom. Han vil nå få satt inn en liknende ventil som i 2005, men dette vil skje ved en kikkhullsoperasjon, der kirurgene fører en ny ventil via blodårene fra lysken og inn til hjertet. Der plasserer de den nye ventilen, samtidig som de sprenger den gamle litt til side.

I følge kongens livlege Bjørn Bendz er inngrepet helt nødvendig for kongen.

– Hans Majestet Kongen har gått til jevnlige kontroller, og utredningen vi har foretatt den siste tiden har vist at dette inngrepet er nødvendig for å bedre Kongens pust. Denne typen inngrep gjøres det flere hundre av i året på Rikshospitalet, og de norske operatørene er svært erfarne, sier legen i følge Se og Hør.

Enorm støtte

Både etter nyheten om sykemeldingen og gårsdagens beskjed om at kongen skal opereres har sosiale medier vært overfylt av positive kommentarer fra mennesker som ønsker å vise sin støtte til kongen vår.

Det er nok få land som har en like populær konge som kong Harald er i Norge. Trykk gjerne på deleknappen og send han dine lykkeønskninger før operasjonen i dag.

MER OM KONG HARALD:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter