Hjem Kjendisnytt I dag ville Margit Sandemo blitt 100 år 

I dag ville Margit Sandemo blitt 100 år 

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

23. april 1924 ble Margit Underdal født på Lena på Toten. Hun skulle senere bli kjent for det norske folk som Margit Sandemo, og underholdt generasjoner gjennom sine 185 bøker som solgte i totalt 37 millioner eksemplarer. 

Margit Sandemo var datter av forfatteren Anders Underdal og lærerinnen Elsa fra den svenske adelsslekten Reuterskiöld. Mormoren hennes, Eva, tilhørte greveslekten Oxenstierna af Korsholm och Wasa.

Margit var bare seks år gammel da foreldrene skilte lag. Hun flyttet til Sverige med sin mor. Barndommen hennes var vanskelig, og Margit Sandemo har fortalt åpent om seksuelle overgrep i barndommen. Siden hun hevdet hun var synsk, ble hun også behandlet på mentalsykehus. 

Temaer fra de sterke opplevelsene formidlet hun også i bøkene sine, og ble en viktig stemme for å bryte ned tabuer både rundt psykisk helse og overgrep. 

Selv om Margit kunne både norsk og svensk, skrev hun alle bøkene sine på svensk. Forfatterskapet hennes startet først da hun var 40 år gammel, og hun skrev helt til hun var 92 år gammel. Margit Sandemo solgte over 37 millioner bøker. Hun er mest kjent for serien «Isfolket».

Margit døde 94 år gammel i sitt hjem i Skillinge i Sverige 1. september i 2018. 

Margit Sandemo
Margit Sandemo. Foto: Wikipedia Commons / Bjarne Thune

Spredde asken i Valdres

På 1990-tallet skrev Margit en viljeserklæring om hvordan hun ville ha sin bortgang. Familien fulgte ønsket hennes, og så snart snøen var smeltet i 2019, la de turen til fots fra familiehytta i Grunke og opp på fjellet. For Margit var Grunke barndommens paradis. Somrene ble tilbrakt i foreldrenes hytte på Huldrehaugen. Det var i Grunke hun traff sitt livs store kjærlighet, Asbjørn, på sensommeren i 1945, og de bygde senere en flott hytte der.

I en vakker seremoni i Valdres storslagne natur ble Margit Sandemos aske spredt for vinden. Ektemannens aske er også spredd på samme sted.

Kilde: Wikipedia

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg

 

Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com