onsdag, mai 19, 2021

I dette yrket er det ledige stillinger over hele landet – og behovet vil bare øke i årene som kommer

Mest lest nå

Det er et stort behov for optikere i Norge – og ledige stillinger over store deler av landet. Behovet kommer til å øke i årene fremover.

Etter den treårige bachelorutdanningen er man utdannet optiker og kan gå rett ut i jobb forteller bransjeorganisasjonen Synsinformasjon i en pressemelding.


– Optiker er et svært meningsfullt yrke. Du hjelper mennesker til å se best mulig. Synet er vår viktigste sans og med godt syn er livet lettere å mestre, sier Bente Monica Aakre. Hun er instituttleder ved Norges eneste optikerutdanning ved Universitetet i Sørøst-Norge på Kongsberg

Det er rundt 1500 yrkesaktive optikere i Norge. Det er en relativt liten, men viktig gruppe helsepersonell. De fleste jobber i en av landets over 500 optikerbutikker.

Arbeidsdagen består i hovedsak av å gjøre synsundersøkelser og å finne riktig løsning for de som trenger synskorreksjon. Selve synsundersøkelsen er i endring og det kan brukes avansert utstyr for å stille diagnoser. I noen tilfeller henviser optikere pasienter til fastlege, øyelege eller annet helsepersonell.

Tina Alvær er daglig leder i Synsinformasjon, bransjeorganisasjonen for optikerforretningene. Hun sier behovet for optikere har vært stort i flere år, og slik vil det fortsette.

– Ikke bare i de største byene er det behov for optikere. Men også på mindre steder, over store deler av landet. Det gir store muligheter hvis man vil flytte på seg.

Mange optikere går av med pensjon de neste årene og antallet optikerbutikker øker stadig.

Behovet for optikere øker også på grunn av endret livsstil, at samfunnet blir mer synskrevende og at levealderen øker.

Langt flere bruker briller nå enn for bare få år siden. 76 prosent brukte briller i 2020, sammenlignet med 67 prosent i 2005.

En av dem som studerer optometri på andre året er Stina Sjurelv Hansen fra Tromsø.

– Det er mangel på optikere i Nord-Norge og det gjør at jeg kan flytte tilbake senere om jeg vil. Men hvor jeg vil jobbe etter å ha blitt ferdig, er fortsatt åpent, sier hun.

Etter endt utdanning, kan man gå i dybden og ta mastergrad og blant annet spesialisere seg innen barn og syn. Mulighetene for jobb andre steder er varierte. Noen jobber på sykehus, andre med synshjelpemidler i det offentlige, på private øyeklinikker og hos leverandører.

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter