in ,

I disse yrkene er det mange ledige jobber nå

Antall stillingsutlysninger og trafikk fortsetter å øke, viser ferske tall fra FINN jobb.

I sommer kunne Christopher Ringvold, jobbanalytiker og leder for FINN jobb, fortelle at tall fra FINN for første halvår 2021 viste at jobbmarkedet i Norge var på full fart oppover igjen etter et 2020 preget av permisjoner og oppsigelser som følge av koronapandemien. 

Meldingen fra jobbanalytikeren var klar: Var man på jakt etter jobb, var det særdeles gode muligheter. 


Denne tendensen har bare fortsatt å øke i årets tredje kvartal, altså fra juli til og med september. Nå kan Ringvold avsløre at det er snakk om rekordhøye annonsetall og stillingsutlysninger på FINN jobb. 

– Ja, nå snakker vi faktisk om rekordhøye tall, ikke bare sett mot 2020, men også mot tidligere år. Tar vi årets tre første kvartal samlet, har det vært en økning på nesten 60 prosent i antall nye stillingsutlysninger på FINN jobb sett mot samme periode i fjor, forteller Ringvold

Han sier det har vært over 244 000 nye stillinger. Sammenlignet med 2019 er dette en økning på 20 prosent.

– Det har aldri vært så mange muligheter for arbeidstakere som nå. Arbeidsmarkedet koker og AS Norge skriker etter mer arbeidskraft. Er du på utkikk etter ny jobb er dette med andre ord tiden å søke på. Det mange åpninger innenfor en rekke ulike bransjer. 

Stillingsboom – men ikke nok kandidater

Gjenåpningen av samfunnet i slutten av mai gjorde at man nærmest over natten så en stillingsboom på FINN jobb i andre kvartal, altså fra april til og med juni.

– Ser man på tallene for tredje kvartal, altså juli til og med september, har veksten holdt seg stabil også i disse månedene, forteller Ringvold:

LIK SOSIALNYTT PÅ FACEBOOK

Han legger til at det i denne perioden har vært en økning på 70 prosent i antall nye stillingsutlysninger på FINN jobb sett mot samme periode i 2020, og en økning på hele 37 prosent sett mot 2019. 

Ifølge jobbanalytikeren er stillingstilbudet så høyt at det nå er en ubalanse i markedet i forhold til antall potensielle kandidater. 

Færre søkere per stilling

Ser man på median antall søknadsklikk per annonse, har denne gått ned med nesten 30 prosent fra januar til september i år sett mot i fjor.

– Tilbudet av stillinger vokser vesentlig kraftigere enn tilgangen på kandidater. Det er helt klart en ubalanse i markedet, med en ekstrem etterspørsel etter arbeidskraft på den ene siden og for lav tilgang på arbeidskraft på den andre siden. Dette fører til at det er krevende for virksomhetene å få dekket rekrutteringsbehovet sitt, forklarer Ringvold.

Han sier videre at det for arbeidstakerne imidlertid er en helt motsatt situasjon: De møter et eksepsjonelt høyt volum av tilgjengelige stillinger. I tillegg er det færre søkere per stilling, noe som gir lavere konkurranse om jobbene.

Stor økning i mange bransjer

Så langt i år har det vært en positiv oppsving i en rekke bransjer, og særlig i de som var hardt rammet av koronarestriksjonene, som Restaurant, mat og uteliv og Butikk og varehandel.

Dette har også fortsatt inn i tredje kvartal.

Topp fem bransjer i 2021, sammenlignet med de tre første kvartalene i 2020:

  1. Helse og omsorg: 30 prosents økning i stillingsanonser
  2. Bygg og anlegg: 50 prosents økning i stillingsanonser
  3. Butikk og varehandel: 64 prosents økning i stillingsanonser
  4. Barn, skole og undervisning: 53 prosents økning i stillingsanonser
  5. Transport og logistikk: 72 prosents økning i stillingsanonser

Topp fem bransjer i tredje kvartal 2021, sammenlignet med tredje kvartal i 2020:

  1. Bygg og anlegg: 53 prosents økning i stillingsanonser
  2. Helse og omsorg: 41 prosents økning i stillingsanonser
  3. Butikk og varehandel: 83 prosents økning i stillingsanonser
  4. Transport og logistikk: 108 prosents økning i stillingsanonser
  5. IT: 83 prosents økning i stillingsanonser
Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

Sluttet å farge håret – Viser stolt frem de grå

Visste du at Norge har et profesjonelt sykkellag for kvinner? Nå kan du følge dem på TV