Hjem Kjendisnytt I dag går hun sitt siste internasjonale renn: – Kommer til å savne skiskytter-familien

I dag går hun sitt siste internasjonale renn: – Kommer til å savne skiskytter-familien

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

En av verdens beste idrettsutøvere, og en av Norges fremste kvinnelige skiskyttere gjennom en årrekke, har bestemt seg for å avslutte en fenomenal karriere i Holmenkollen.

Fellesstarten søndag 19. mars blir Marte Olsbu Røiselands aller siste renn på internasjonalt nivå. I likhet med kollega og venninne Tiril Eckhoff har hun valgt å legge opp.

Olsbu Røiseland har gjennom sin imponerende skiskytter-karriere rukket å ta 13 VM-gull, to individuelt og elleve på stafett, samt fire bronse fra VM og tre OL-gull, to OL-sølv og to OL-bronse. Hun vant verdenscupen i skiskyting sammenlagt 2021/22.

– Jeg har flest gode følelser rundt denne avgjørelsen, samtidig som jeg selvfølgelig kommer til å savne skiskytter-familien og det livet jeg har levd de siste femten årene. Jeg er utrolig stolt av alt jeg har oppnådd og alle de gode relasjonene jeg har skapt gjennom karrieren, forteller Marte Olsbu Røiseland i en melding fra skiskytterforbundet.

Hun er tydelig på hva som er årsaken til at hun nå velger å avslutte karrieren:

– Jeg har alltid prioritert hardt og toppidrettslivet er ekstremt. Men også verdt det, på så mange måter. Det er nettopp de harde prioriteringene og jaget etter mål og drømmer, jeg ikke har motivasjonen til lenger. Nå har jeg lyst til å prioritere annerledes. Og – jeg tror jeg har en kropp som ville satt pris på det, sier Marte Olsbu Røiseland.

En veloverveid beslutning

I vinter-OL 2022 i Beijing gikk hun første etappe på Norges lag som tok gull i blandet stafett. Hun fulgte opp med bronse på normaldistansen, gull på sprint, gull på jaktstart og bronse i fellesstart. Hun sikret seg totalt fem medaljer: tre gull og to bronse. Det gjorde henne også til den mestvinnende kvinnelige utøveren i Beijing-OL.

Dette var fjerde gang i historien en norsk klarte utøver å ta fem medaljer i ett og samme OL: Den første var skytteren Otto Olsen i sommer-OL 1920 i Antwerpen, den andre var skøyteløperen Roald Larsen i vinter-OL 1924, den tredje var Marit Bjørgen i vinter-OL 2010 i Vancouver.

Under VM i skiskyting i 2020 i Antholz ble Marte Olsbu Røiseland VM-dronning som den første skiskytteren som vant sju VM-medaljer av sju mulige – fem gull og to bronse. Røiseland er også første nordmann og den første skiskytteren som tronet øverst på L’Equipes kåring av verdens beste idrettsutøvere.

– Dette er en veldig veloverveid beslutning. Jeg har tenkt på dette hele det siste året, så dette har jeg hatt god tid til å vurdere og kjenne på. Nå ser jeg fram til å tilbringe mer tid med familie og venner. Jeg håper jeg kan ha en liten rolle innenfor skiskyting også i fremtiden, men først og fremst gleder jeg meg til å ta noen måneder helt fri og koble godt av, sier hun.

Drømte ikke om å bli verdensener

Olsbu Røiseland debuterte i verdenscupen i skiskyting sesongen 2012/13, da hun ble nr. 28 på normaldistansen i Østersund. Hun har tre kongepokaler og åtte NM-gull i skiskyting, sju NM-gull i rulleskiskyting og tre gull i junior-NM i skiskyting.

– Jeg startet jo med skiskyting relativt seint, sammenlignet med mange andre utøvere og hadde utfordringer med astma som liten. Jeg har stått på, jobbet hardt og brukt den tiden jeg har trengt for å bli verdens beste. Det var heller aldri et uttalt mål da jeg var yngre – jeg drev med skiskyting fordi det var utrolig morsomt. Jeg håper jeg kan inspirere flere unge til å tørre å satse på drømmene sine, selv når ting kanskje virker umulig, fortsetter Marte Olsbu Røiseland.

Norges Skiskytterforbund er tydelige på at Marte vil etterlate seg et stort tomrom.

– Norges Skiskytterforbund mister med dette en fantastisk lagspiller, en medaljejeger, en rå utøver, en god lagkamerat og en helt utrolig god og omsorgsfull person. Vi er så glade for alt Marte har gitt oss og det norske folk gjennom så mange år, og det er leit å innse at karrieren avsluttes her i Holmenkollen. Men vi ønsker henne all mulig lykke i fremtiden og ser frem til å treffes utenom konkurransearenaen, forteller generalsekretær i Norges Skiskytterforbund, Morten Djupvik.

Del
X
LinkedIn
Pin
Reddit

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com