onsdag, august 5, 2020

I Sverige vil de la katter flytte inn på sykehjem

Mest lest nå

I Sverige har de allerede hatt prøveordninger ved flere eldresenter og sykehjem, der katter bor sammen med beboerne. De eldre melder om mer glede og trivsel. Nå ønsker svensk stortingsrepresentant flere katter inn på sykehjemmene.

«Det finnes mange undersøkelser som viser at mennesker, ikke bare eldre, har det bedre og føler seg mindre ensomme når de har dyr rundt seg», skriver Barbro Westerholm i en kronikk i Dagens Samhälle. Kronikken har hun skrevet i samarbeid med Susanne Gaje.

Barbro Westerholm er riksdagsledamot i Sverige, noe som tilsvarer stortingsrepresentant i Norge. Susanne Gaje er tidligere riksdagsledamot.


Kattene våker ved de døende

Susanne Gaje gjennomførte nylig en bred intervjurunde på flere eldresentre som allerede har katt boende. Hun fikk utelukkende positive tilbakemeldinger.

katt eldre dame
Sykehjemmene i Sverige har god erfaring med å bruke dyr som terapi for de eldre. Foto: Canva

«Blant de ventede resultatene var hjemmefølelsen som en katt gir. Den blir et felles samtaleemne for både de boende og for personalet. Videre rørte beboerne mer på seg når det bodde en katt der. De bøyer seg ned for å klappe katten eller går og åpner døren for utekatten som vil gå ut. Katten kan også minske uro hos beboerne. Noen katter kan oppdage alvorlig sykdom og våker ved i den siste stunden», skriver de i artikkelen.

Gleder mange til lave kostnader

Mange mener at katter på aldershjem vil skape problemer for allergikere. Men det viste seg ikke å være et stort problem. Tok man noen enkle hensyn, gikk det helt fint både for beboere og personale med allergi.

LES OGSÅ: På dette sykehjemmet får demenspasienter kose med kattunger. Resultatene er helt utrolige

Nå håper Westerholm og Gaje at flere katter skal få flytte inn på syke- og aldershjem.

«En katt bor permanent på aldershjemmet og kan glede mange beboere i lang tid til forholdsvis lave kostnader. Kanskje kan man ta til seg en hjemløs katt fra et kattehjem, det vil bli en vinn-vinn-situasjon», skriver de videre.

Dette syns jeg var en så god ide, at jeg håper norske myndigheter også vurderer å la katter få flytte inn på norske sykehjem.

130,319FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter