søndag, september 27, 2020

Ikke dra på vinterferie uten denne appen. Den kan redde livet ditt

Mest lest nå

Skal du på fjellet i vinterferien? Da bør du laste ned denne appen. Den kan nemlig redde livet ditt.

Dersom du skulle være uheldig og skade deg i fjellet, og du ringer nødnummeret 113, vil du bli spurt om hvor du befinner deg. Er du på skitur langt inn i fjellheimen, kan det være vanskelig å vite nøyaktig hvor du er. Men laster du ned appen «Hjelp 113», kan redningsmannskapene se nøyaktig hvor du er.

«Dersom vi ikke vet hvor du er, har vi ikke noe sted å sende hjelpen til. Så enkelt er det. Derfor kan Hjelp 113-appen ha en helt avgjørende betydning», sier Jørgen Skogmo, luftambulansekoordinator, AMK Oslo til Stiftelsen Norsk Luftambulanse.


Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Lastet ned 1,5 millioner ganger

«Appen letter arbeidet for oss hver eneste dag, og vi sparer mye tid i kritiske situasjoner. Innringerne er ofte i en kaotisk situasjon, og de har ikke behov for det ekstra stresset med å finne adressen. Noen klarer ikke å gjøre seg forstått i det hele tatt. Da vet vi i alle fall posisjonen og kan sende hjelp dit umiddelbart», sier Jørgen Skogmo.

Appen Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet. Allerede har den blitt lastet ned 1,5 millioner ganger. Og hver eneste dag, får redningsmannskapet inn 200 nødsamtaler gjennom appen.

Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse

Kan bety forskjellen på liv og død

Og selv om du ikke skal på fjellet, er appen lur å ha på telefonen din. Du kan nemlig ringe alle nødnummeren fra den.

«Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død», sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

Husk godt fjellvett

Selv om du har appen på telefonen din, er det viktig å huske på godt fjellvett. Mobiletelefoner kan forsvinne eller gå tom for batteri, og det er ikke dekning alle steder.

«Det er smart å ha på klær med «knalle» farger, som er synlige på avstand. Da blir det enklere for letemannskaper å finne deg. Og selvsagt bør du ha med godt med klær og mat i tilfelle det kommer et værskifte», sier Jørgen Skogmo på AMK Oslo.

Her kan du se hvordan appen virker:

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter