onsdag, august 5, 2020

Ikke forvent at skoler og barnehager åpnes før sommeren

Mest lest nå

Skoler og barnehager er nå stengt, og vil nok holdes stengt inntil videre. Når skoler åpner igjen avhenger i stor grad av hvor stor smittefaren er. Slik det er nå, vil nok skoler ikke åpnes igjen før sommeren.

På torsdag måtte alle skoler og barnehager stenges for å begrense smittefaren for Koronaviruset. Regjeringen oppfordrer alle å jobbe hjemmefra, og unngå folksomme sammenkomster. Alle mulige arrangementer er blitt avlyst, og økonomien er i fritt fall.

Folkehelseinstituttet anslår at viruset vil nå sin smittetopp en gang mellom mai og oktober, men mest sannsynlig mellom mai og august. Man kan dermed ikke forvente at skolene åpnes igjen dersom vi nå er i startfasen av en pandemi.


Man kan håpe at viruset når sin smittetopp en gang tidlig i sommer. Da kan skoler mest sannsynlig åpne igjen til høsten. Dersom smittetoppen ikke kommer før i september eller oktober, holdes nok skoler og barnehager stengt enda et halvt skoleår/semester.

Tar i bruk online undervisning

De fleste skoler vil nå ta i bruk undervisningsverktøy på internettet for å undervise elever. På de fleste høyskoler og universiteter er slike løsninger allerede i bruk, så overgangen for studenter er nok ikke særlig utfordrende.

Også eksamener for ungdomsskoleelever og videregåendeelever vil bli påvirket av pandemien. På fredag kom Utdanningsdirektoratet ut med en pressemelding angående undervisning og opplæring.

Les også: Storbritannias overraskende tiltak: La det gå!

– Det er skoleeiers ansvar å sørge for at elevene får opplæring. Skolene må derfor strekke seg så langt som mulig og legge til rette for at elever utfører skolearbeid hjemme, står det i meldingen.

– Det er mer krevende å legge til rette for skolearbeid hjemme, særlig for de aller yngste elevene og for elever med særlige behov.

I pressemeldingen står det også at elever kan få standpunktkarakter uten å ta eksamen i det relevante faget. På universiteter og høyskoler vil nok mange eksamener pågå i form av hjemmeeksamener i stedet for skoleeksamener.

Les også: 103-åring frisk fra Koronaviruset

Vil bli et dårlig år for elever

Online undervisning har åpenbart en fordel i at man ikke trenger å møte opp på skolen. Men det forutsetter at alle elever har internett og pc (noe de fleste har), og at foreldre kan inneha rollen som en slags undervisningsassistent.

Det er åpenbart at ikke alle kan inneha denne rollen av ulike grunner, men hovedsakelig fordi mange foreldre arbeider i enten helsesektoren, eller på en annen måte må være i beredskap under pandemien.

Les også: Nå kommer den globale resesjonen

De foreldrene som har samfunnskritiske roller, som for eksempel leger og nødvendige jobber i helsesektoren, og politi, heimevern og lignende, vil heldigvis kunne plassere barna sine på skoler og barnehager.

Men alt tatt i betraktning, vil kvaliteten på undervisningen bli betydelig redusert. Dette året vil nok gå inn i historien som et dårlig år for undervisning og akademia.

Les også: Koronaviruset er nå en pandemi

130,319FansLik
1,508FølgereFølg

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter