Hjem Nyheter Ikke glem dette på søndag – da kan du gå på en smell

Ikke glem dette på søndag – da kan du gå på en smell

Fuglekvitter, solgløtt og påske er sikre tegn på at vi nærmer oss sommeren. Derfor er det på tide å minne deg om å stille klokken søndag 31.mars, som også er første påskedag. 

Hvilken vei stilles klokka?

Siste søndag i mars stilles klokken fram mot sommeren, fra 02:00 til 03:00, minner Justervesenet om i en pressemelding. Dermed mister du dessverre en time denne påskehelgen. Men samtidig kan du nå glede deg over lysere dager. Enkle klokker, som analoge armbåndsur eller klokka på stekeovnen, må du selv justere. Digitale klokker som er koblet til nett, for eksempel den på telefonen, stiller seg som oftest selv.

Hvem stiller de digitale klokkene?

Justervesenet har faktisk ikke som oppgave å stille klokker til sommertid, men har ansvar for Norges offisielle tid. Dette innebærer blant annet å justere atomklokker i lab, forske på tid og bidra til systemet for verdens felles tid, UTC.

stille klokka
Klokken skal stilles på søndag. Foto: Canva

Hvis ikke Justervesenet stiller klokkene, lurer du sikkert på hvordan PC-en, nettbrettet eller mobilen din kan vite hva som er riktig tid. Det er det operativsystemet i enheten som tar seg av. Enheter som PC og mobil har faktisk en selvstendig klokke som tikker og går selv når du skrur av eller kobler fra nettet, men de er helt avhengige av operativsystemet for å få sjekket at klokka går riktig og å «få beskjed om» at det er sommertid.

Det store flertallet av operativsystemer henter tid fra tidstjenere som bruker Network Time Protocol (NTP). Justervesenet har en åpen tidstjener som gir UTC-tid over nettverk til datamaskiner. Denne NTP-tjeneren svarer på omtrent 300 forespørsler i sekundet, noe som tilsvarer omtrent 20-25 millioner i døgnet.

Hva må man gjøre?

Det eneste du trenger å gjøre er å stille de enkle klokkene fram på søndag og nyte påskehelgen. Noen andre fikser resten så du kan møte sommeren med åpne armer og presis tid. 

Skal vi ikke snart slutte å stille klokka?

Mange lurer på hvor lenge vi skal fortsette med vintertid og sommertid. I EU har det pågått en diskusjon over tid om landene skal slutte å stille klokka. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union.

– Vi kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av flere hensyn, blant annet til næringslivet, vil det være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland, sier næringsminister Jan Christian Vestre i en pressemelding fra Nærings- og fiskeridepartementet, som er ansvarlige for Justervesenet.

Fakta om sommertid

  • Forslaget o­m å slutte å stille klokken to ganger i året legger opp til at hvert land skal få velge tidssone. Dermed risikerer vi at noen av de landene vi deler tid med i dag – alle som følger sentraleuropeisk tid – bytter tidssone. Det kan bety at vi må stille klokken oftere enn før når vi drar utenlands – selv om det bare er en kort tur i Europa – slik vi allerede gjør om vi drar for eksempel til Storbritannia eller Finland.
  • I dag har både Sverige, Finland og Danmark sommertidsordning som oss. Russland og Island har det ikke.
  • Den historiske grunnen til sommertidsordningen var energisparing. Noen land innførte sommertid under første verdenskrig for å spare kull som skulle brukes i krigen. Det sies at George Hudson var den første som foreslo sommertid. Han var forsker og ønsket seg mer sol på kvelden for å drive med insektsamling.

Kan være helseskadelig

Om våren, når vi stiller klokken frem, og mister en time med søvn, øker antall innleggelser med hjerteinfarkt med 24 prosent på verdensbasis dagen etter. Om høsten derimot, når vi får en time ekstra med søvn, viser det seg at antall hjerteinfarkt reduseres med 21 prosents.

Det samme ser man ved bilulykker og selvmord. Det øker når vi stiller til sommertid, og reduseres når vi stiller klokken til vintertid.

Om Sosialnytt

Solsialnytt har siden 2014 gitt deg de mest engasjerende historiene i Norge. Hovedfokuset vårt er å gi deg positive historier. 

 

@Erte Media AS

Redaksjon

Ansvarlig redaktør:

Eivind Skår Ertesvåg


Kontakt Sosialnytt:

kontakt@sosialnytt.com