Natt til søndag 27. mars starter sommertiden. Klokken skynder seg én time fram mot blomsterenger og lysere kvelder.
Justervesenet passer på Norges tid, og til helgen er det igjen tid for atomurene på tidslaboratoriet å ta steget fra normaltid og over til sommertid.
– I tidstekniske termer heter det at vi går fra UTC+1 til UTC+2. UTC (Universal Time Coordinated) er den «legale» tiden som benyttes verden over, forteller Justervesenet i en pressemelding der de minner folk om å skru klokken en time frem natt til søndat.
Fire atomklokker i et laboratorium passer norsk tid
Justervesenets tidslaboratorium genererer norsk tid ved hjelp av fire atomklokker.
Verdens felles tid UTC beregnes av «hovedtidssentralen» ved det Internasjonale byrået for mål og vekt i Paris (BIPM) på bakgrunn av målinger av ca. 500 atomklokker rundt om på kloden.
Verdens felles tid bestemmes dermed ikke av én supernøyaktig klokke, men av mange.
Hvorfor sommertid?
Sommertid ble opprinnelig innført i en rekke land i Europa under første verdenskrig, hvor hensikten var å utnytte dagslyset bedre i den perioden av døgnet man normalt er våken.
Norge har hatt sommertid hvert år siden 1980. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 siste søndag i mars og slutter kl. 0300 siste søndag i oktober.
Tid er ferskvare
Norges tid holder Justervesenet styr på, for at andre skal slippe. Dermed er anbefalingen fra Justervesenets direktør Geir Samuelsen klar:
– Tid er ferskvare, og i en ustabil verden er det viktig å fylle den med det som gir deg mening, sier han.
Avvikle sommertid?
Det har lenge vært varslet at det kan bli slutt på sommer- og normaltid. Likevel er dette noe som enda ikke er bestemt.
Europakommisjonen la i 2018 frem forslag om å avvikle ordningen med å stille klokka frem og tilbake to ganger i året.
Saken er fremdeles til behandling hos Rådet for den Europeiske Union, og slik har situasjonen vært en stund.
– Det er vanskelig å spå, og jeg skjønner at folk lurer siden EU nå har brukt noen år på å diskutere dette. Saken ligger til behandling i Rådet der EUs medlemsland møtes, og deretter må hvert EØS-land bestemme om de vil ha sommertid eller normaltid, har næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) uttalt til TV 2.