søndag, februar 28, 2021

Ikke så sikkert mettet fett er skadelig?

Mest lest nå

En dansk ernæringsprofessor har sammenfattet de siste studiene om mettet fett, og mener det slettes ikke er så sikkert at inntaket av mettet fett henger sammen med hjerte- og karsykdom.

I mange tiår har myndighetenes kostråd fortalt oss at mye mettet fett i kosten fører til åreforkalkning.

De siste årene har flere store undersøkelser ikke funnet noen sammenheng mellom økt inntak av mettet fett og økt hjerte/kar-sykdom. Samtidig er det andre undersøkelser som finner en slik sammenheng. Dermed har kostrådene om å bytte helmelk, fete kjøttstykker og smør med med fet fisk og olivenolje stått fast.


Foto: pixabay

Nå skriver Aftenposten om den danske ernæringsprofessoren Arne Astrup som i 2020 publiserte  en gjennomgang av alle de siste studiene om mettet fett.

Ifølge Astrup finnes flere matvarer med mye mettet fett ikke lenger sammen med økt risiko for hverken hjerte- og karsykdom eller diabetes. Fete meieriprodukter og rødt kjøtt er eksempler på slik mat.

Ernæringsprofessoren sier i en e-post til avisen at det er sterke holdepunkter for at yoghurt og ost, rike på mettet fett, senker risikoen for diabetes og hjerte- og karsykdom.

Ernæringsprofessor Kjetil Retterstøl ved UiO og OUS påpeker at Astrup og hans studie går på tvers av både de norske, nordiske og amerikanske anbefalingene.

Men det er også fagfolk som støtter Astrup. Ernæringsforsker Simon Dankel ved UiB sier at vi har spist de samme matvarene med mettet fett i titusenvis av år.

– De siste tiårene fikk menneskeheten plutselig en kraftig økning i hjerte-/karsykdom. Inntaket av mettet fett har imidlertid ikke endret seg nevneverdig. Da bør vi stille mer kritiske spørsmål til hvorfor mettet fett skal være synderen, i stedet for nye komponenter i det moderne kostholdet, kommenterer Dankel til Aftenposten.Helsedirektoratets kostråd om mettet fett:

  • Spis mindre av rødt kjøtt og kjøttprodukter
  • Velg olje og myk margarin i stedet for smør.
  • Velg magre meieriprodukter i stedet for fete.

Kilde: Helsenorge

RELATERT:

Spis ned blodtrykket ditt med DASH-dietten
Tusenvis lider av alvorlig hjertesvikt uten å vite det
Oppsiktsvekkende funn om overgangsalderen hos norske kvinner
16.000 nordmenn vet ikke at de har diagnosen som dobler risiko for hjerteinfarkt

Få med deg alle sakene våre! Klikk liker for å følge oss på Facebook

NESTE ARTIKKEL
SCROLL NED

Siste nyheter