Har du et Norgesglass fullt av gamle mynter i kjelleren? Eller kanskje noen sedler du trodde var ubrukelige? Da bør du lese videre.
Det viser seg nemlig at enkelte gamle mynter og sedler kan være verdt langt mer enn du tror – noen ganger titusener, og i sjeldne tilfeller over en million kroner!
Mynthandler Håkon Finsland, som har drevet Kristiansand Mynthandel siden 1995, oppfordrer alle med gamle penger til å sjekke verdien før de veksler dem inn i Norges Bank.
– Mange veksler inn gamle penger og mister dermed en potensiell samlerverdi. Enkelte sedler og mynter er sjeldne, feilproduserte eller ettertraktet blant samlere, sier Finsland til DNB.

Gamle sedler kan være verdt tusenlapper
Blant de mest verdifulle er gamle 1000-lapper med bokstaven G fra 1948 til 1976. Disse ble trykket som erstatning for A-serien og kan ha en verdi på mange tusen kroner – hvis du klarer å få tak i en. Noen sjeldne 1000-lapper med bilde av Kong Oscar II er til og med solgt for over 1 million kroner!
– Dette er såkalte 1. utgave-sedler og kom i valørene 5, 10, 50, 100, 500 og 1000. Alle er verdifulle, spesielt i god stand, sier Finsland.
Se etter bokstaven «Z»
Sedler merket med bokstaven Z er det du bør se etter. Det gjelder blant annet 100-lapper fra 4. og 5. utgave, og 10-kronersedler fra 1980-tallet med gul farge og Z. Disse er erstatningssedler og ofte mye mer verdt enn pålydende.
Noen 100-lapper fra 1988 med Camilla Collett ble også trykket med vannmerket opp-ned – en feil som i dag gjør dem ettertraktet.

Verdifulle mynter du kan ha liggende
Flere mynter fra etter krigen har også oppnådd høy verdi:
- 5-øringen fra 1945 i jern
- Toøringer fra 1968 (kun i myntsett, bare 3467 laget!) – kan være verdt over 20.000 kroner
- 50-øringer fra 1954 – vanligvis verdt rundt 50 kr, men ubrukte eksemplarer kan være verdt opp mot 10.000 kroner
- Mynter i sølv, uavhengig av årstall

Mynthandleren tar imot alt
Har du gamle mynter eller sedler, uansett om du tror de har verdi eller ei, bør du ta dem med til en mynthandler. Du kan få en vurdering helt uforpliktende.
– Selv om vi ikke finner noe sjeldent, betaler vi gjerne kilopris for gamle mynter, sier Finsland.
Han minner også om at gamle utenlandske sedler også kan ha verdi, spesielt hvis de er fra før krigen eller fra land som ikke lenger eksisterer.