De fleste av oss er klar over at jorden er kraftig forurenset. Men visste du hvor mye søppel som svever rundt planeten vår?

Visste du at man faktisk kan se store mengder søppel som går i bane rundt jorden fra verdensrommet?

I 1957 ble verdens første satellitt sendt ut i verdensrommet. Den fikk navnet Sputnik, og begynte å legge fra seg de første søppelbitene i jordens bane. En ny video har visualisert hvordan disse bildene så ut i 1957, og hvordan bildet har utviklet seg frem til i dag.

Dr Stuart Grey som foreleser ved universitetet i London er mannen som har laget videoen. Resultatene er mildt sagt skremmende.

I 1957 så bildet slik ut.

søppel verdensrommet

Aktiviteten i rommet tiltok, og i 1969 var forsøplingen begynt å bli tydelig.

søppel verdensrommet

2015 : Det er estimert at mer enn 20.000 biter av søppel går i bane rundt jorden. Dette inkluderer gamle motordeler, døde satellitter og annet skrap som bare flyter rundt.

søppel verdensrommet

Hvor kommer så alt dette søppelet fra? Det meste stammer fra menneskelig aktivitet i verdensrommet. Da mennesket satt føtter på månen i 1969 var det noen hundre søppeldeler som gikk i bane rundt jorden. Da den internasjonale romstasjonen ble etablert i 1998 hadde vi nådd rundt 9000 flytende søppelbiter. Nå er det altså over 20.000.

En ganske skremmende utvikling, hvordan vil jordens bane se ut om 50 år for eksempel?

LES OGSÅ
Nytt studie konkluderer: 5 % av kreftsykdommer skyldes dårlig kosthold

Ta en titt på denne videoen: