Det var under fredagsbønnen den 31. mars 2017 i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro i København, at imamen Mundhir Abdallah siterte en antisemittisk hadith (historie i koranen) som oppfordrer til drap på jøder.

Prekenen ble filmet og lagt ut på Youtube, og ikke lenge etterpå gikk Det Jødiske Samfund i Danmark ut og anmeldte imamen til politiet i mai 2017.

– Vi har valgt å anmelde imam Mundhir Abdallah til politiet etter hans preken i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro. Vi mener at den inneholder en dårlig skjult oppfordring om å begå drap på jøder, sa Dan Rosenberg Asmussen, formann for Det Jødiske Samfund i Danmark, den gangen i et intervju med dansk TV2.

Første tiltale etter imamloven

Det er første gang der reises tiltale etter den såkalte «imamloven» fra januar 2017, som skal bidra til ytterligere skjerping i forhold til hva imamer skal ha lov til å si i forbindelse med radikale ytringer og meninger.

– Der er snakk om grove uttalelser, og jeg mener at det er helt riktig at retten nå får anledning til å vurdere saken, siger visestatsadvokat Eva Rønne fra Riksadvokaten til dansk TV2.

Skjermbilde fra Youtubefilmen

Hun understreker imidlertid at det er fortsatt lov å sitere religiøse verk, så lenge det ikke oppfordrer til hat eller å utøve vold mot folkegrupper på en slik måte at det kan oppfattes som ytrerens egne ord.

Strafferammen for siktelsen er fengsel i inntil tre år, og det er en prinsipiell viktig sak å få prøvet for retten da det per i dag ikke finnes presedens for noe tilsvarende.

Det er for øvrig ikke første gang Masjid Al-Faruq-moskéen er i politiets søkelys. I 2015 var Omar el-Hussein på besøk i moskéen, like før han begikk det grufulle terrorangrepet i København som kostet to mennesker livet.

Du kan se et utdrag av ytringene i videoen nedenfor.

Vi er selvfølgelig for ytringsfrihet, men mener likevel det bør være innenfor visse grenser. I hvert fall hvis det skal ytres i det offentlige rom. Del artikkelen hvis du er enig.