Influenseren Merete Gamst, som står bak Instagram-kontoen @positivista, fikk mange tilbakemeldinger da hun tidligere i vår tok opp noe som åpenbart mange foreldre kjenner på.
Datteren hennes hadde hatt bursdag, og hun forteller i et innlegg på bildedelingstjenesten at de hadde en fantastisk helg der de feiret familiens 4-åring.
«Hun har hatt lykkestjerner i øynene for å få være sammen med så mange hun er glad i, for å få alle i familien til å danse til favorittlåta og for pappa’s dukketeater, for å nevne noe», skriver influenseren vider.
Samtidig tar hun opp gavepresset:
«Det gavebonanza som er standard nå i mange bursdager gjør at jeg får litt vondt i magen. Jeg opplevde i alle fall at min 4-åring fikk så mye at hun ikke klarte å ta det inn (litt sånn julaften-takter) og etter hvert bare løp videre til neste pakke», sier Merete Gamst som spør følgerne sine om noen har gode forslag og erfaringer som gjør at gavekjøret modereres.
Gamst sier hun ikke tror dette er spesielt sunt for de små, men påpeker at det også er et gavepress, der barna ser at gavene pakkes opp og det kan bli konkurranse om den fineste gaven.
«Særlig bærekraftig er det heller ikke», kommenterer hun.
Innlegget ble også fanget opp av ukebladet KK, som har tatt en prat med Merete Gamst. Influenseren forteller og stor respons på innlegget.
– Innboksen min var full. Mange forteller om gavepress. Spesielt når barna blir litt større, er det mange som opplever at barna konkurrerer i å ha den fineste gaven. Jeg har også fått meldinger fra foreldre som ikke har råd til å sende barnet bursdag. Da har det gått altfor langt. Det har blitt et gavekjør som gir meg vondt i magen, sier Merete Gamst til KK.
I etterkant har hun vært i en bursdag der noen av de gode rådene hun fikk til innlegget ble utprøvd: Alle vippset 50 kroner, og så kjøpte foreldrene en bursdagsgave som barnet virkelig ønsket seg.
Dessuten tegnet alle de små gjestene en tegning og laget utstilling til ære for bursdagsbarnet.
– Tanken er jo at bursdagsbarnet skal få gave, men i stedet for å få en haug av gaver som barnet kanskje ikke trenger, kan man heller spleise på noe barnet faktisk ønsker seg. Ved å sette en øvre grense på 50 kroner, er det også mye mer inkluderende i trange tider, sier influenseren til ukebladet