in

Ingebrigt Steen Jensen om den grusomme diagnosen: – Skammens sykdom

Ingebrigt Steen Jensen
Foto: Facebook / Ingebrigt Steen Jensen

Ingebrigt Steen Jensen (67) forteller åpenhjertig om sykdommen og frykten Alzheimer skaper for det som kommer.

Alzheimer er en form for demens som gradvis ødelegger evnen til å huske, tenke og til og med utføre enkle hverdagsoppgaver. Det den vanligste formen for demens, og i ytterste konsekvens har den en ødeleggende innvirkning på livskvaliteten.

Ifølge Folkehelseinstituttet vil trolig antallet personer med sykdommen mer enn dobles i løpet av perioden fra 2015 og fram til 2050.

5. oktober gir reklameguru Ingebrigt Steen Jensen ut en bok om den fryktede sykdommen. «Før jeg forsvinner» handler om det han selv kaller for «skammens sykdom.»

På omslaget beskriver Ingebrigt boka slik:

«Før jeg forsvinner» er min historie om å leve med Alzheimers sykdom. Om angsten, om tanken på at jeg snart skal dø, ikke får følge jentene mine opp kirkegulvet og ikke se barnebarna mine vokse opp. Om å innse at jeg vil bli en belastning for mine nærmeste.»

– Boken handler om at jeg fikk Alzheimers diagnose for snart et år siden. Jeg har skrevet meg gjennom dette året. Det er greia, sier han til VG.

Å få en demensdiagnose må være en hard påkjenning. Svært mange av oss har et forhold til en eller annen type demens. Enten det er venner eller egen familie som er rammet.
Det er vanskelig å se på at en man er glad i forandrer seg. Glemmer. Mister evnene sine. Ikke minst må det være vanskelig for den det faktisk gjelder, når man begynner å merke at ting ikke er som det skal, når man oppdager at sykdommen begynner å endre deg.

For Ingebrigt Steen Jensen er det et mål at flere skal tørre å snakke høyt om sykdommen.

– Mitt håp er at flest mulig av oss skal leve gode liv. Og at dem vi elsker og dem som elsker oss, skal møte livet for fulle seil og med solskinn på alle kanter, sier han til Dagbladet.

Ingebrigt Steen Jensen forteller om sitt liv med Alzheimers sykdom i ny bok. Les mer her: norli.no/for-jeg-forsvinner

Posted by Norli Bokhandel on Tuesday, September 20, 2022

Kjetil Kristoffersen i Kristoffersen Publishing forteller til avisen at til tross for diagnosen til Steen Jensen, har han skrevet hele boka selv.

– Jeg er stolt over å gi ut historien til Ingebrigt som så tappert har skrevet boka helt selv. Dette er en viktig bok for både pårørende og pasienter med Alzheimer, en bok om verdier i livet som alle mennesker har godt av å lese om, sier han.

I 2002 skrev Steen Jensen boka «Ona fyr» som solgte utrolige 140.000 eksemplarer.

Får ros for åpenheten

På sosiale medier finner man nå enormt med kommentarer som takker Ingebrigt for at han skriver en bok om nettopp dette temaet, og for at han er åpen om sykdommen.

På hans egen Facebookside kan man lese innlegg som:

«Kjære Ingebrigt – skikkelig leit å høre at du har Alzheimer. Men som en av Norges dyktigste kommunikatører deler du dette på en forbilledlig måte. Tusen takk!»

«Kjære Ingebrigt! Så leit å høre om sykdommen – men du er råtøff som skriver bok og er åpen. Med en alvorlig kreftdiagnose selv vet jeg mye om å samle på gylne øyeblikk. Det er viktig. Og trenger du en prat en dag – bare ta kontakt. Åpenhet åpner mange dører og støtten du får løfter deg opp – det har jeg selv erfart – og åpenhet hjelper mange andre i samme situasjon . Sender deg gode og varme tanker.»

«For en mann!
Han bare fortsetter å være en av mine største helter, han Ingebrigt!
For å sitere en tlf.samtale vi hadde i våres: «Jeg skal være verdens gladeste Alzheimer-pasient! Jeg skal fortsette å tenke positivt!»
Respekt!»

Dette er Alzheimers sykdom (Se video):

Lik oss på Facebook
Følg oss på Instagram

demens

Mareritt i 40- og 50-årene kan være urovekkende tegn på fryktet sykdom

putin

Skal ha sendt demonstrantene mot krigen rett i militæret