Så var dagen her igjen. 14 februar. Valentines day. Nettet bugner over av tips til hva du skal kjøpe til din kjære denne dagen. Butikkene er fulle av hjerter, roser og alt mulig annet dill. Jeg personlig har ikke kjøpt noe til min kone, og ikke har jeg fått noe. Rett og slett fordi vi mener at denne dagen egentlig er noe stort tull. Her er grunnene til at jeg ikke feirer denne dagen.

Hvorfor feirer du Valentines day?

Ja hvorfor feirer man den egentlig? De færreste som markerer dagen vet vell egentlig bakgrunnen for denne skikken? Det er flere forskjellige teorier om hvordan Valentines day oppsto. En av teoriene er hentet fra England. Feiringen her stammer fra myten om den hellige Valentin. Han ble fengslet av en romersk keiser. Man skulle forsøke å fjerne kristendommen fra landet. Valentin ville ikke forkaste sin gud, og ble dermed steinet til døde. Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og bad henne holde seg til Gud. Brevet var undertegnet med «fra din Valentin».

En annen teori går ut på at det å sende valentinskort var noe som oppsto på 1500 tallet. Teorien sier at valentinskortet var det første av alle hilsningskort.

En tredje teori går ut på at Valentine var en prest i Roma. Han ble henrettet 14.februar. Skikken med å sende kort har sitt opphav i at guttene på den tiden skrev navnene på jenter for å ære gudinnen Februata Juno.

Uansett. Man er uenig i hva som er bakgrunnen til hvorfor man feirer Valentines day. Det er vell i utgangspunktet rart å feire en dag som de fleste ikke har anelse om hvorfor vi feirer? Det fører meg over til neste punkt.

Man feirer Valentines day – fordi man blir fortalt at man skal feire den!

Ja det er jeg rimelig sikker på at gjelder for de aller fleste. Jeg kan aldri tenke meg at det er særlig mange som har en eller annen tanke om at i dag skal vi hedre mr. Valentine (uansett hvem han var). Men man blir på-prakket ideen om at 14 februar må man bruke penger på sin kjære. Handelsstanden er flink slik.

Så dersom du får noe av din kjære i dag, er det ikke nødvendigvis fordi din kjære tenkte at «i dag fortjener du en ekstra oppmerksomhet». Nei din kjære kjøpte nok noe i dag, fordi det er forventet.

Mitt tips?

Drit i Valentines day. Sett heller av en helt tilfeldig ukedag og overraske din kjære med blomster og en god middag helt ut av det blå. Jeg kan garantere at det blir en større og mer gledelig overraskelse enn på en dag som det er forventet at du skal gjøre det!